Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului se comasează cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Noua instituţie se va numi Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că a luat decizia de a comasa Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), cu toate unităţile aflate în subordine, şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Noua instituţie se va numi Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP) şi va gestiona procedurile de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, dar şi ariile naturale protejate. Prin comasarea celor două instituţii se reduc 371 posturi, iar în ceea ce priveşte structurile ANMAP, acestea vor prelua personalul, atribuţiile şi activităţile celor două entităţi, fără a exista funcţii şi responsabilităţi dublate.

”Două instituţii devin una, începând de azi, pentru a respecta mandatul primit de la români: scăderea birocraţiei! O singură instituţie, mai suplă şi mai eficientă, va gestiona procedurile de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, dar şi ariile naturale protejate. Am luat decizia de a comasa Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cu toate unităţile aflate în subordine, şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP) va fi, din acest moment, partenerul de încredere al cetăţenilor şi agenţilor economici care solicită avize şi autorizaţii de mediu, dintr-un singur loc. Aşa cum am promis, reformăm instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, pentru că ne dorim să eficientizăm activitatea, să reducem cheltuielile şi să venim în sprijinul românilor cu instituţii care să fie mai flexibile, mai transparente şi mai capabile să răspundă cerinţelor şi aşteptărilor, fie legate de protejarea mediului înconjurător, fie de o mai bună gestionare a resurselor naturale”, anunţă Fechet.

Prin comasarea celor două instituţii se reduc 371 posturi, iar în ceea ce priveşte structurile ANMAP, acestea vor prelua personalul, atribuţiile şi activităţile celor două entităţi, fără a exista funcţii şi responsabilităţi dublate.

Astfel, Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate se va ocupa de tot ceea ce făceau înainte instituţiile pe care le-am desfiinţat: de la administrarea ariilor naturale protejate până la managementul deşeurilor, calitatea aerului, avize şi acorduri de mediu.

De asemenea, vor fi 41 de direcţii judeţene pentru mediu şi Direcţia pentru Mediu a municipiului Bucureşti, iar firmele şi cetăţenii vor dialoga cu o singură entitate.

”Ne propunem ca noua instituţie să asigure, la nivel naţional, aplicarea unitară a legislaţiei privind emiterea actelor de reglementare de mediu şi arii naturale protejate, iar românii să fie mulţumiţi de fiecare interacţiune pe care o vor avea cu colegii mei din ANMAP şi de calitatea serviciilor pe care le furnizează agenţia”, menţionează ministrul Mediului.

 

 

Tanczos Barna: Colectarea ANAF pe salarii şi pe TVA este pe un trend acceptabil, în primele trei luni. În momentul de faţă, nu văd nicio nevoie de a modifica taxe şi impozite în anul 2025

ANPC obligă operatorii economici să afişeze o plachetă prin care cei care cumpără produse din tutun sunt anunţaţi că trebuie să prezinte cartea de identitate/ Decizia, menită să reducă numărul de încercări de cumpărare a acestor produse de către minori