AIE reduce perspectivele privind cererea de petrol pentru 2025, în timp ce China anulează creşterile globale

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi-a menţinut neschimbată prognoza de creştere a cererii globale de petrol pentru 2024, dar şi-a redus estimarea pentru 2025, invocând impactul unei economii slăbite chineze asupra consumului, transmite Reuters.

Raportul AIE, care consiliază ţările industrializate, este al doilea în această săptămână care semnalează faptul că o economie lentă va reduce probabil cererea în China, cel mai mare importator de petrol din lume şi al doilea cel mai mare consumator de petrol.

”Creşterea slabă în China, după avântul post-Covid din 2023, trage acum în jos în mod semnificativ creşterea globală”, a declarat organul de supraveghere al energiei din Paris, în raportul său lunar privind petrolul.

În timp ce impactul revenirii economice post-pandemie a Chinei s-a estompat, AIE se aşteaptă la o cerere puternică în economiile occidentale, în special în Statele Unite, unde se consumă o treime din benzina globală.

Sezonul de vară în SUA este de aşteptat să fie cel mai puternic de la pandemie, a spus AIE, adăugând că reducerile de aprovizionare din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor (OPEC+) au înăsprit piaţa fizică.

”Deocamdată, oferta se luptă să ţină pasul cu cererea de vârf din vară, înclinând piaţa într-un deficit”, a spus AIE.

Cererea mondială de petrol va creşte cu 950.000 de barili pe zi (bpd) în 2025, a spus AIE, cu 30.000 de barili pe zi mai puţin faţă de prognoza anterioară.

AIE lăsat neschimbată prognoza de creştere pentru acest an, la 970.000 bpd.

În afara ţărilor dezvoltate ale OCDE, cererea din al doilea trimestru al acestui an a fost cea mai lentă după anul pandemic din 2020, a spus AIE.

Este de aşteptat ca ponderea Chinei din această creştere a cererii să scadă la aproximativ o treime în 2024, comparativ cu puţin peste două treimi în 2023.

AIE a spus că scăderea din China a fost cea mai marcantă în motorină şi benzină, reflectând mai puţine construcţii şi producţie şi implicând ”o pauză în expansiunea sectorului petrochimic al ţării”.

OPEC şi-a redus luni prognoza privind cererea pentru 2024 pentru prima dată din iulie 2023, citând şi China. Chiar şi după revizuirea sa în sens negativ, grupul de naţiuni producătoare de petrol a declarat că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,11 milioane bpd în acest an, comparativ cu estimarea de 970.000 bpd a AIE.

 

Premierul japonez Fumio Kishida intenţionează să renunţe la cursa pentru rămânerea în fruntea partidului, ceea ce înseamnă că va demisiona din funcţia de premier

Nouă zi caniculară – Cod portocaliu în Banat, sudul Crişanei, sudul şi sud-vestul Olteniei şi sud-vestul Munteniei / Temperaturile ajung la 40 de grade