Alegerea noului Papă: conclavul va începe pe 7 mai, la 14:30 GMT, cu intrarea în Capela Sixtină

Ziua va începe la ora locală 10:00 (8:00 GMT) cu slujba ‘Pro Eligendo Pontifice’, iar după-amiază cardinalii se vor reuni la ora 16:15 (14:15 GMT) în Capela Paolina din Palatul Apostolic, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Un sfert de oră mai târziu, la ora 16:30 (14:30 GMT), cei 133 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani şi, prin urmare, cu drept de vot, vor începe să intre în Capela Sixtină pentru a începe conclavul.

Îmbrăcaţi în veşminte roşii, cardinalii vor părăsi Capela Paolina cântând litaniile şi se vor îndrepta în procesiune spre Capela Sixtină, unde vor cânta „Vieni Creator” şi vor depune jurământul.

Când toată lumea se află în Capela Sixtină, maestrul de ceremonii, Diego Ravelli, va pronunţa formula „extra omnes” (toţi afară) pentru a cere tuturor celor care nu sunt cardinali electori să plece.

Din acel moment, va începe conclavul, cu două voturi dimineaţa şi două după-amiaza, până când va fi ales un suveran pontif cu două treimi din voturi, care va fi anunţat cu „fumul alb”, care va ieşi din hornul Capelei Sixtine.

În prezent, Colegiul Cardinalilor este format dintr-un total de 252 de cardinali, dintre care doar 135 au drept de vot deoarece au sub 80 de ani, însă doi dintre aceştia nu vor participa la conclav din motive de sănătate. Bruni nu a clarificat cine sunt cei doi cardinali care vor lipsi de la întâlnire, dar se ştie că unul dintre aceştia este spaniolul Antonio Canizares, arhiepiscop emerit de Valencia, scrie EFE.

Marţi, cea de-a şasea congregaţie a cardinalilor, care reglementează această perioadă de „sede vacante” după moartea pontifului, a reunit 183 de cardinali, dintre care aproximativ 120 erau electori.

Conclavul pentru alegerea succesorului lui Francisc va fi scurt, de două sau trei zile, potrivit comentariilor cardinalilor la intrarea în congregaţiile generale, care vor servi la identificarea unei figuri care poate reuni un consens.

„Va fi scurt, două sau trei zile. Am idei clare. Ştiu pentru cine să votez. Există un climat de fraternitate şi un spirit de responsabilitate. Nu există cale de întoarcere”, explică cardinalul Raphael Sako, patriarh de Babilonia caldeenilor, intrând marţi în cea de-a şasea congregaţie. Cardinalul arhiepiscop de Santiago del Estero, argentinianul Vicente Bokalic Iglic, speră şi el că alegerea noului papă va avea loc „curând”. Salvadorianul Gregorio Rosa Chavez, deşi la vârsta de 82 de ani nu va intra în Capela Sixtină, a declarat la sosirea în sala Sinodului că impresia este că „va fi scurt, două sau trei zile”. Cardinalul italian Gualtiero Bassetti, şi el în vârstă de 80 de ani, crede că „va fi un conclav scurt şi că există unitate între cardinali”, a declarat el pentru cotidianul Corriere della Sera.

Reuniunile cardinalilor vor continua pe tot parcursul săptămânii, în sesiuni de dimineaţă şi după-amiază, cu excepţia sărbătorii de 1 mai şi a zilei de duminică. Luni, pe 5 mai, va depune jurământul personalul care îi asistă pe purpuraţi în timpul conclavului, cum ar fi infirmierele sau celebranţii liturgici.

Cardinalii par să aibă ca obiectiv alegerea papei în mai puţin de trei zile, întrucât regulamentul prevede că, după trei zile fără un rezultat, trebuie să existe o pauză de o zi pentru rugăciune şi consultare. Acest lucru nu s-a întâmplat la ultimele alegeri.

Cel mai lung conclav din istorie a fost cel care a dus la alegerea Papei Grigore al X-lea, care a durat 18 luni, de la 1 martie 1271 la 1 septembrie 1272. În timpul acestei reuniuni, care a avut loc în oraşul italian Viterbo, s-a ajuns în cele din urmă la un acord datorită medierii împăratului roman Rudolf I de Habsburg, care a favorizat alegerea lui Tedaldo Visconti, sub numele de Grigore al X-lea.

Cel mai scurt conclav înregistrat a avut loc în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1503: a durat doar aproximativ zece ore. După moartea lui Pius al III-lea, cardinalii s-au reunit şi l-au numit în timp record pe Iulius al II-lea, născut Giuliano della Rovere (1443-1513).

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alertă falsă în Portugalia: Gestionarul rețelei electrice naționale neagă existența unui ‘fenomen atmosferic rar’

Rusia aruncă negocierile în aer: ‘Războiul nu e gata!’