Absenţa celor doi cardinali, a căror identitate nu a fost declinată de Matteo Bruni, reduce numărul cardinalilor electori la 133.
O sursă de la arhiepiscopia de Valencia, în Spania, a confirmat pentru AFP că fostul său arhiepiscop, cardinalul Antonio Canizares, nu va participa la conclav din motive de sănătate.
Majoritatea de două treimi necesară pentru alegerea unui nou papă coboară astfel la 89 de voturi din 133, cu excepţia cazului în care se vor mai înregistra retrageri de ultim moment, ceea ce este posibil ţinând cont de faptul că mai mulţi cardinali au vârste apropiate de 80 de ani.
Cardinalii electori
Cardinalii electori provin din 71 de naţiuni diferite. Cei mai numeroşi sunt europenii – 53, urmaţi de americani – 37 (16 din America de Nord, 4 din America Centrală, 17 din America de Sud), 23 din Asia, 18 din Africa şi 4 din Oceania. Cel mai tânăr este australianul Mikola Bychok, 45 de ani, iar cel mai în vârstă spaniolul Carlos Osoro Sierra, 79 de ani.
Doisprezece state au pentru prima dată cardinali electori nativi: din Haiti, cardinalul Chibly Langlois; din Capul Verde, cardinalul Arlindo Furtado Gomes; din Republica Centrafricană, cardinalul Dieudonne Nzapalainga; din Papua Noua Guinee, cardinalul John Ribat; din Malaysia, cardinalul Sebastian Francis; din Suedia, cardinalul Anders Arborelius; din Luxemburg, cardinalul Jean-Claude Hollerich; din Timorul de Est, cardinalul Virgilio do Carmo da Silva; din Singapore, cardinalul William Seng Chye Goh; din Paraguay, cardinalul Adalberto MartĂnez Flores; din Sudanul de Sud, cardinalul Stephen Ameyu Martin Mulla şi din Serbia, cardinalul Ladislav Nemet.
Seniorii conclavului sunt cei cinci cardinali creaţi de Papa Ioan Paul al II-lea – Philippe Barbarin, din Franţa, Josip Bozanić, din Croaţia, Vinko Puljić, din Bosnia şi Herţegovina şi Peter Turkson, din Ghana. Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de cardinali electori iar restul de 108 au fost creaţi de Papa Francisc.