Alegeri cruciale în landul Brandenburg al Germaniei, în care partidul AfD, de extremă-dreapta, are şanse la o nouă victorie

Germanii din landul Brandenburg votează duminică în alegerile regionale, iar Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta, ar urma să se plaseze pe primul loc, bazându-se pe succesele din alte landuri din est şi învingându-i pe social-democraţii cancelarului Olaf Scholz într-unul din fiefurile lor tradiţionale, transmite Reuters.

AfD a devenit la 1 septembrie primul partid de extremă dreaptă care a câştigat alegerile dintr-un land în Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, în Turingia, şi tocmai a ratat primul loc în Saxonia, în aceeaşi zi.

Cu toate acestea, alte partide refuză să colaboreze cu AfD în guvernele de coaliţie şi, având în vedere că nu a câştigat majoritatea în Turingia sau Saxonia şi este puţin probabil să facă acest lucru în Brandenburg, partidul nu ar urma să facă parte dintr-un guvern regional.

AfD este unul dintre numeroasele grupuri de extremă dreaptă din Europa care valorifică îngrijorările legate de încetinirea economică, imigraţie şi războiul din Ucraina – preocupări care sunt deosebit de puternice în fosta Germanie de Est comunistă.

De asemenea, AfD încearcă să câştige de pe urma nemulţumirii faţă de luptele interne din coaliţia federală din trei partide a lui Scholz.

Secţiile de votare se închid în Brandenburg la ora locală 6 p.m. (1600 GMT), iar primele exit polls şi proiecţiile preliminare vor fi anunţate de îndată ce se termină votul.

Hans-Christoph Berndt, candidatul AfD la funcţia de premier al statului Brandenburg, a votat în oraşul Golssen, la sud de Berlin, exprimându-şi optimismul cu privire la perspectivele partidului său faţă de ultimele alegeri de stat din 2019.

”Dacă vom continua să primim acelaşi nivel de sprijin pe care l-am văzut în ultimele săptămâni şi luni, lucrurile în Germania vor începe să se îmbunătăţească”, a spus Berndt, adăugând că, deşi alegerile sunt importante, viitorul Brandenburgului nu va fi decis doar de rezultatul de duminică.

O victorie a AfD în alegerile din acest land ar fi o ruşine deosebită pentru social-democraţii (SPD), care au câştigat alegerile în Brandenburg şi au guvernat statul cu 2,5 milioane de oameni de când Germania de Est şi de Vest au fost reunite în 1990.

De asemenea, ar ridica întrebări suplimentare cu privire la adecvarea lui Scholz, cel mai puţin popular cancelar german din istorie, de a conduce partidul la alegerile federale de anul viitor.

Popularul premier al SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat în mare parte să facă campanie cu Scholz, care locuieşte în capitala statului, Potsdam.

Woidke a criticat, de asemenea, comportamentul şi politicile coaliţiei de guvernare a ţării. În schimb, el a căutat să evidenţieze succesele economice din cei cinci ani de la ultimele alegeri de stat, cum ar fi deschiderea unei fabrici a Tesla şi a aeroportului Brandenburg – care deserveşte Berlinul şi este acum al treilea cel mai important centru de aviaţie al Germaniei.

În ultimele săptămâni, sondajele de opinie au arătat că SPD a redus decalajul faţă de AfD. Un sondaj publicat joi de Forschungsgruppe Wahlen a pus AfD cu 28% în Brandenburg, SPD cu 27%, urmat de conservatori cu 14% şi noua Alianţă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) cu 13%.

”Cea mai mare provocare a mea în această perioadă legislativă… este să nu mai permit extremiştilor de dreapta să mai aibă nimic de spus în această ţară”, a spus Woidke la un eveniment de campanie de marţi. El a ameninţat că va demisiona dacă partidul său va fi în spatele AfD.

Liderul partidului naţional AfD, Tino Chrupalla, a spus că Scholz ar trebui să facă acelaşi lucru.

”Este timpul ca acest guvern să sufere consecinţele după aceste alegeri de land”, a spus Chrupalla.

Ambii parteneri de coaliţie juniori ai lui Scholz, Democraţii Liberi şi Verzii, par să aibă probleme să câştige cele 5% necesare pentru a intra în parlamentul landului, arată sondajele.

La nivel naţional, cele trei partide din coaliţia lui Scholz au acum în sondaje mai puţin decât conservatorii din opoziţie, deşi analiştii politici spun că multe s-ar putea schimba înainte de alegerile federale din septembrie 2025.

 

Tenis – Cupa Laver: Echipa Restului Lumii conduce cu 8-7

Manchester United, egal fără goluri pe terenul lui Crystal Palace în campionatul Angliei