Alegeri în SUA: ce arată, de fapt, datele din sondajele de opinie? Analiza celor mai importanți experți din Statele Unite: ‘Nu am văzut niciodată așa ceva’

Au existat multe discuții despre acuratețea sondajelor. De ce ar trebui oamenii să simtă că sondajele sunt mai de încredere acum decât au fost în unele dintre ciclurile recente?

John Anzalone: Ei bine, nu ar trebui. Pentru că sunt atât de multe sondaje. Ca o treime din companiile [de sondaje] – nici măcar nu știu cine sunt. Nu înseamnă că nu sunt sondaje bune. Dar adevărul este că există o mulțime de sondaje de rahat acolo, iar ceea ce Greg și cu mine facem pentru candidații noștri, clienții noștri și corporațiile noastre este atât de diferit de ceea ce fac sondajele media. Cheltuim mulți bani, mult efort și multă muncă folosind metodologii multimodale, astfel încât să obținem alegători greu de atins. De multe ori, ceea ce folosesc preocupările mass-media nu este cea mai bună metodologie.

Greg Strimple: Cel mai important lucru este că alegătorii indeciși votează, nu? Și atunci când oamenii văd curse strânse ca aceasta și nu ești atent la cine este indecis și cum ar putea da lovitura, atunci dintr-o dată ai o problemă pentru că spui: „Oh, era în avantaj cu 47, 46, ar trebui să câștige.” Ei bine, nu. Deci acesta este un lucru.

A doua parte este că s-au înregistrat multe progrese – vorbesc despre asta ca republican – prin utilizarea telefoanelor mobile și a sondajelor online pentru a aborda problemele cu hispanicii și negrii din eșantioanele noastre.

Una dintre provocările pe care le-am descoperit a fost că, dacă faci sondaje online ale republicanilor, vei obține mai mult un republican de club de țară decât un republican conservator al lui Trump. Atât de multe dintre aceste sondaje sunt online și există o oarecare sângerare în rândul alegătorilor republicani care sunt mai centriști, împotriva lui Trump. Deci, dacă ai o grămadă de astfel de votanți într-un eșantion de sondaj, va sugera că Trump nu este la fel de puternic ca el. Ai lui nu sunt greu de accesat la telefon, dar greu de accesat online.

Care sunt modurile în care credeți că oamenii ar putea greși complet aceste alegeri?

John Anzalone: De fapt, cred că începe cu sondaje proaste. Acum există o întreagă industrie care încearcă să influențeze agregatorii precum FiveThirtyEight și RCP cu sondaje de rahat și părtinitoare. Ceea ce mi-aș dori să facă FiveThirtyEight și RCP este să aibă un subset al agregatorilor lor, adică doar cinci sau șase sondaje cu adevărat credibile. Adică, The Wall Street Journal are o metodologie multimodală. Am ajutat la fondarea ei. Dacă ai de gând să faci un sondaj online, aș face Pew Research pentru că au propriul lor panel. Și apoi poți lua, dacă vrei, NBC, CBS și poate Washington Post? CNN – urăsc metodologia lor – așa că nu aș include-o. Alegeți cinci sondaje foarte bune, să spunem că le veți pune în agregator doar dacă folosesc alegători probabili și folosesc fișierul alegătorilor și folosesc metodologia multimodală, astfel încât să aveți o imagine reală a ceea ce se întâmplă.

Greg Strimple: Unul dintre cele mai amuzante lucruri la care mă gândesc este că Fox News folosește pe cineva care în mod clar nu știe cum să facă sondaje și întotdeauna îl face pe democrat să arate mai bine.

John Anzalone: Este adevărat.

Greg Strimple: Cred că este isteric. Celălalt lucru pe care l-aș spune este că extrema stângă și extrema dreaptă domină conversația în politica americană. Mijlocul electoratului este foarte diferit de ei și o vor vedea printr-o lentilă diferită. Și atât de mult din ceea ce se vorbește la știri și pe cine aduci la televizor sau intervievezi într-un ziar – nu ei sunt cei care iau decizia la sfârșit. Ei cântăresc: „Vreau ca Kamala să se ocupe de economie sau vreau să suport încă patru ani de Donald Trump?”

Se întâmplă lucruri în țară în care oamenii o văd pe Harris ca fiind numărul doi al lui Biden. De exemplu, uraganul Helene și războiul din Orientul Mijlociu. Poartă ea vreo vină pentru aceste probleme dificile?

John Anzalone: O parte din succesul Kamalei Harris este că oamenii o văd ca pe candidatul democrat la președinție și nu atât de mult ca pe vicepreședinte.

Au învățat toate aceste lucruri despre ea, fie că este ca procuror sau procuror general.

Au învățat puțin mai multe despre perioada în care a fost senator american. Acum, dacă te uiți la reclamele TV din statele de luptă, ceea ce încearcă Trump să facă este să-i aducă pe oameni înapoi să le amintească de „Bidenomics” și de punctele de trecere a frontierei etc.

Dar de fapt a câștigat bătălia până în acest moment, după cinci săptămâni, și a resetat această cursă. Aceasta este o cursă în care Trump a fost plus 4. Acum are plus doi. Aceasta este o mișcare dramatică. Ea a resetat această cursă la ceea ce am văzut în ultimele două alegeri prezidențiale, unde este o cursă egală.

Greg Strimple: Lucrul important, și asta merge la punctul de vedere al lui John, este că această cursă va fi definită ca o „schimbare”. (…) Cred că în acest moment Trump face o treabă mai bună.

John Anzalone: Cred că modul în care alegătorii adevărați văd schimbarea – și cred că oamenii au văzut asta în dezbatere, dar o văd și în mitingurile ei, cred că o văd în persoana ei publică, precum și în reclamele ei TV – Kamala este viitorul. Și cred că câștigă din asta.

Trump are diferite tipuri de probleme, ceea ce îi este mai ușor să câștige în ceea ce privește costul vieții, direcția corectă a economiei, lucruri de genul acesta. Face o treabă bună în a face parte din viitor. Dar există și această tensiune pentru că oamenii îți vor spune întotdeauna în grupuri de discuții că [Trump] are niște praf de zână magic și va repara economia.

Greg Strimple: Cred că campania lui Trump, nu Donald Trump însuși, face exact ceea ce trebuie să facă din punct de vedere al mesajului, adică să vorbească despre ea că este prea liberală în ceea ce privește economia, imigrația. Așa că fac asta foarte bine.

Problema este că candidatul lor, Donald Trump, le reamintește tuturor de ce au PTSD din cei patru ani în care a fost președinte. Deci, dacă l-ai scoate pe Donald Trump din peisaj și l-ai trimite pe o insulă, cred că ai câștiga de fapt. Reversul medaliei este că Kamala Harris face o treabă foarte bună în a fi fața campaniei. Reclamele ei de campanie sunt groaznice și democrații vorbesc despre probleme când ar trebui să vorbească despre faptul că Donald Trump este irațional, neregulat, scăpat de sub control, 6 ianuarie, toate aceste lucruri – și nu o fac. Deci nu se concentrează pe aspectele negative ale lui Donald Trump. Și în măsura în care sunt, sunt implicite, nu explicite. Nu cred că contrastele subtile funcționează în politica americană.

John Anzalone: Cred că este foarte important să aprindem PTSD cu alegătorii despre Donald Trump și comportamentul său și anxietatea, sincer, pe care a creat-o în timpul administrației sale. Adică, oamenii se trezeau și spuneau: „Ce a spus? Ce a făcut pe Twitter?” Și cred că veți vedea o mulțime de așa ceva.

Imaginea de ansamblu, ați văzut vreunul dintre voi o cursă care este atât de rezistentă la schimbările mari în sondaje, în afară de renunțarea lui Biden? Nu au existat cu adevărat sărituri convenționale; Trump nu a primit o mare săritură din niciuna dintre tentativele de asasinat; nu au existat aceste mari sărituri de dezbateri. Ce vă spune despre electorat când cursa pare atât de statică?

John Anzalone: Aceasta a fost una dintre cele mai mari mișcări din istoria prezidențială modernă. Adică, Trump a fost plus patru. Acum are plus doi. Aceasta este o oscilație de șase puncte. (…)

Cred că diferența pe care o vedem este că, pentru prima dată, nivelul de entuziasm sau motivație pentru alegătorul Harris este acum de fapt puțin mai mare decât cel al alegătorului Trump, ceea ce, din nou, îmi spune că i-a mișcat pe tineri cu două cifre, pe afro-americani cu două cifre, pe latino-americani cu două cifre. Ea a mișcat femei și, din nou, democrați cu înclinații independente. Este vorba despre schimbarea matematicii electoratului.

Greg Strimple: Există o mulțime de mișcări interne. Cel mai important lucru pe care l-am văzut în sondajul Cook Political Report a fost că în ultimul sondaj pe care l-am făcut, oamenii au crezut că Donald Trump va câștiga. În acest sondaj, ei cred că Kamala Harris va câștiga. Deci asta schimbă și dinamica în jos, pentru că în această lume a controalelor și echilibrului și a modului în care alegătorii fac lucrurile, cred că îi va ajuta de fapt pe republicanii din Cameră și Senat.

Dar cel mai important lucru despre care vorbește John este că există o diferență uriașă de gen. Chestia cu Cook a fost de 19 puncte. Este uriaș. Și ceea ce mă uit mereu în lumea mea este ce se întâmplă cu femeile independente, femeile independente din suburbii și cum se mișcă. Și unul dintre lucrurile care m-ar îngrijora puțin pentru Kamala Harris, în special în statele ‘Zidului Albastru’ (n.r.: democrate), este că începe să aibă un pic de erodare în rândul acelor independenți din cauza a ceea ce se întâmplă cu atacurile ei asupra economiei. Așa că cred că trebuie să fie în poziția acum, dacă vrea să câștige, să urmărească acele provocări pe care Donald Trump le are cu stilul și brandul său.

Cine sunt alegătorii convingători în acest moment?

John Anzalone: Ceea ce tindem să vedem este că acești votanți convinși, indeciși, independenți, needucați, disproporționat de femei, disproporționat de albi. Deși există și un univers de oameni de culoare.

Greg Strimple: Aș adăuga doar că cred că există două grupuri despre care ar trebui să vorbim. Și amândouă sunt mici, dar într-o alegere strânsă, amândouă contează. Una este: cine votează pentru candidații partidului terț? Și din moment ce RFK l-a susținut pe Trump și încearcă să-i scoată numele de pe buletinul de vot, încă mai sunt oameni care votează pentru el.

Așa că acest grup de alegători este important, pentru că peste jumătate dintre ei la ultimele alegeri au votat pentru Donald Trump.

Și marea lor preocupare sunt aceste probleme de personalitate.

În cercetarea pe care tocmai am făcut-o, erau mai mulți votanți ai statului Zidul Albastru cu venituri mai mici, orientați spre muncă.

John are 100% dreptate în ceea ce privește modul demografic al acestor votanți independenți.

Dar sunt în conflict pentru că cred cu adevărat că economia este groaznică. Ei sunt cu adevărat îngrijorați de Kamala versus Trump în economie. Dar, în același timp, nu le plac infracțiunile. Nu le place temperamentul. Nu le plac toate aceste lucruri la Trump. Așa că fie vor decide această cursă pe economie, fie o vor decide: „Putem face încă patru ani de Trump și genul lui de prostii?”

John Anzalone: Cred că este puțin mai complicat decât atât. Nu cred că există două grupuri. Cred că sunt 50 de grupuri, pentru că cred că atunci când câștigi alegerile cu 45.000 de voturi în trei state și apoi 75.000 de voturi în trei state, iar două dintre aceste state au fost diferite în ’16 față de ’20, adevărul este că acest lucru va fi câștigat la margine. Și deci sunt 10, 15 sau 20 de grupuri demografice la care vrei să fii atent.

Vorbim despre Trump și despre problemele pe care le au femeile alegătoare cu el, însă Harris are și o mare problemă cu bărbații tineri, nu? Ce spun datele pe care le analizați despre această tendință pentru ea și pentru democrați?

Greg Strimple: Cred că, evident, cea mai mare provocare pe care o are este cu bărbații afro-americani sub 50 de ani.

John Anzalone: Greg, nu știu dacă ești de acord, dar această dinamică o precede. Această mișcare cu bărbați mai tineri o precede, la fel ca și ponderea afro-americanilor care au scăzut. Uitați-vă la Georgia, unde ați avut un candidat afro-american la Senatul SUA din partea democrată și republicană și un candidat democrat afro-american la guvernare care a fost foarte aproape în ’18. Iar participarea în rândul afro-americanilor a scăzut.

Dar asta nu înseamnă că nu există oportunitatea de a extinde sau de a construi pe ceea ce a făcut Biden în 2020 în Georgia. Sunt foarte interesat de Georgia. Știți, 29% afro-americani. Cea mai mare rată de creștere la hispanici și asiatici americani. Doar pentru a vă face o comparație, Carolina de Nord într-o zi bună, 19% din electorat va fi afro-american. Mult mai puțini alegători albi, fără studii superioare din Georgia etc.

Greg Strimple: Ai vorbit despre diferența de gen, nu? Și este în creștere. Așa că cel mai dur grup al lui Trump este cel al bărbaților albi de peste 55 de ani. Al doilea cel mai greu sunt bărbații sub 55 de ani. Și este într-adevăr, cred, parte a divergenței mai largi dintre bărbați și femei din țară.

John Anzalone: Diferența de gen este fascinantă în toate grupurile demografice. Printre bărbații latino-americani din Arizona, majoritatea votează pentru Trump.

Ce spune această diviziune de gen despre țară? Este vorba despre candidați, despre problemele despre care vorbește fiecare partid sau despre o tendință care s-a desfășurat de-a lungul timpului?

John Anzalone: Cred că sunt atât de multe variabile. Cred că cu latino-americanii, vedem o dinamică asemănătoare cu părinții mei, care erau bunicii mei din Sicilia și vorbeau siciliană – iar părinții mei, prima generație, voiau doar să fie americani. Așa că cred că tindem, în special mass-media, să-i privim pe latino-americani ca fiind omogeni. Și cred că nu am reușit să ne dăm seama că există prima, a doua și a treia generație de latino-americani care sunt americani și se comportă ca americani. Și ghici ce? Un mare univers de americani sunt republicani.

Greg Strimple: Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut la alegerile din 2020 – lucram pentru senatorul Cornyn în Texas – latino-americanii au început să se miște cu adevărat pentru Cornyn și Trump în timpul dezbaterii Black Lives Matter versus polițiști. Și apoi una dintre marile piese care i-a mișcat din nou a fost când Biden a ieșit și a spus că vom elimina combustibilii fosili. Și mulți dintre acești tipi lucrează în industria petrolieră. Deci există o țesătură economică și socială.

Acest nou sondaj Cook Political Report la care ați lucrat arată că Harris conduce sau este la egalitate cu Trump în toate cele șapte state de luptă, cu excepția unuia. Biden și echipa sa au simțit că Zidul Albastru era tot ce aveau. Acest lucru s-a extins de la Harris, dar există unii oameni precum Elissa Slotkin, care candidează pentru Senat în Michigan, care sunt puțin îngrijorați de Zidul Albastru pentru Harris.

Greg Strimple: De fapt, sunt interesat să-i pun această întrebare lui John pentru că tocmai m-am uitat la munca lui pe care a făcut-o pentru AARP în Pennsylvania. Și concluzia mea din munca lui John a fost că se pare că Donald Trump probabil pierde Pennsylvania, dar există șansa ca republicanii să câștige acel loc în Senat. Am crezut că este un scenariu mai probabil decât opusul. Cred că anul acesta, Michigan este, dintre cele trei state, cel mai dornic să voteze un republican.

Cred că una dintre marile reveniri pe care le-a avut de când a devenit nominalizată este să pună acel stat din nou în joc pentru democrați. Acesta este un stat cu o populație islamică mare, o populație arabă care ar putea avea un impact real asupra rasei. Acești alegători sunt, de asemenea, mai sensibili din punct de vedere economic în aceste trei state. Și de aceea, din nou, cred că este în pericol dacă Trump continuă acest mesaj economic și o mută spre stânga și face parte din problema costului vieții și a inflației.

John Anzalone: Nu sunt în dezacord cu nimic din toate acestea. Ascultați, fac [sondaje pentru] Gretchen Whitmer. Am crescut în Michigan, am mers la facultate în Michigan, iar firma mea face [sondaje pentru] Elissa Slotkin. Și adevărul este că din toate statele de luptă, peste 50% – cred că 52% – din electorat este alb, din clasa muncitoare, fără studii superioare. În mod clar, este o situație volatilă cu populația arabo-americană, care este cea mai mare populație arabo-americană [din țară] și centrată în jurul orașului Dearborn.

Cred că singurul lucru pe care Trump l-a făcut genial, din păcate, a fost că a folosit problema vehiculelor electrice ca pe o bâtă pentru a-i speria pe alegătorii albi din clasa muncitoare, în special în industria auto. Dacă pierzi Michigan, poți recupera în Georgia. Așa că trebuie să te gândești strategic unde mergi dacă se întâmplă să pierzi unul dintre statele Zidului Albastru care nu este Pennsylvania.

Ar trebui ca cei de la Harris să fie îngrijorați de Sun Belt (n.r: o regiune a Statelor Unite care se întinde, în general, de-a lungul sud-estului și sud-vestului)? Este un loc în care cheltuiesc mult timp, bani și efort, evident.

John Anzalone: Ei bine, a petrecut mult timp acolo. A fost în Atlanta. A fost la Savannah. Unele dintre aceste sondaje universitare pe care le-ați menționat, nu sunt de acord în mod special, cred că Georgia este aproape de moarte. Cred că Carolina de Nord reprezintă câteva puncte pentru Trump.

Greg Strimple: Nu știu ce definiți ca fiind Sun Belt, dar cred că unul dintre statele mari care s-a întors pentru Kamala și care credeam că va dispărea pentru Biden a fost Nevada. Felicitări democraților din Arizona și Nevada în cursele pentru Senat, pentru că au ieșit și i-au distrus pe cei doi candidați republicani care candidează pentru Senat acolo. Cred că este interesant cât de mari sunt deltele dintre Lacul Kari și Donald Trump.

John Anzalone: Jacky Rosen a depășit așteptările și a menținut acea cursă la un avans foarte confortabil peste marja de eroare aproape tot anul 2024. Când Biden a fost pe listă, sondajul nostru AARP l-a dat pe Trump plus șapte, Rosen plus cinci. Acum, desigur, este diferit acum cu Harris, iar Harris se descurcă mult mai bine. Dar cred că una dintre poveștile de după alegeri va fi o ușoară revenire a împărțitorilor.

Alegătorii îi privesc diferit pe acești candidați la Senat și la președinție într-o lume în care suntem atât de polarizați?

John Anzalone: Sunt atât de mulți bani cheltuiți pentru definirea candidaților la Senatul SUA acum încât oamenii îi privesc individual, unii în comparație cu campania prezidențială. Cred că 2022 a resetat modul în care oamenii privesc asta, pentru că a fost prima dată când ai avut atât de mulți republicani extremiști, în special în ceea ce privește avortul, când au vrut să-l interzică chiar și în cazul violului, incestului și vieții mamei, nu am văzut niciodată așa ceva. Așa că a existat o diferențiere bună acolo.

Greg Strimple: Cred că am putea începe să vedem multe dintre aceste curse republicane mutându-se de partea republicană pentru că oamenii spun: „O vom pune pe Kamala Harris la Casa Albă. Vom avea un control și un echilibru asupra ei.”

John Anzalone: De asemenea, cred că în aceste curse pentru Senat, tinde să existe un univers mai mare de alegători convingători decât cei prezidențiali. Septembrie este o lună democrată, iar octombrie este luna republicană în Senatul și Congresele SUA. Și aici lucrurile încep să se strângă.

  • John Anzalone a lucrat în realizarea sondajelor pentru Joe Biden, Hillary Clinton sau Barack Obama. „Cu o experiență de peste 30 de ani, Anzalone este unul dintre cei mai buni specialiști în sondaje de opinie și strategii de mesaje din SUA. A petrecut zeci de ani lucrând la unele dintre cele mai dificile campanii politice din istoria modernă și și-a ajutat clienții din sectorul privat să facă față provocărilor complexe. John a realizat sondaje pentru ultimele patru curse prezidențiale, cel mai recent fiind șeful sondajelor pentru campania din 2020 a președintelui Joe Biden. În acest rol, el a contribuit la dezvoltarea mesajelor și a strategiei care a condus comunicațiile plătite, lansările de politici majore, discursurile, cât și tematica convenției. John a realizat sondaje și pentru campaniile președintelui Obama și Hillary Clinton și a contribuit la alegerea senatorilor americani, a guvernatorilor și a zeci de membri ai Congresului”, se arată într-o prezentare online.
  • Greg Strimple se pricepe la „cercetare, analiză și comunicare, totul pentru a concepe și executa cu succes politici publice și campanii de marketing pentru unele dintre cele mai importante corporații și industrii din țară. Înainte de a înființa GS Strategy Group, Greg a fost partener fondator al Mercury Public Affairs, o firmă bipartizană de consultanță în afaceri publice naționale. Greg a fost strategul principal al firmei, supervizând sondajele și publicitatea, realizând și interpretând rezultatele a sute de sondaje de opinie la nivel local, statal, național și internațional pentru campanii, corporații, ONG-uri și coaliții de afaceri. De-a lungul anilor, a acumulat o experiență vastă în domeniul sănătății, energiei, divertismentului și serviciilor financiare”, se arată în prezentarea specialistului.

Tudose răsucește ‘cuțitul în rana’ PNL după hotărârea CCR: ‘Deja se caută variante de justificare a eșecului ostașului-erou-nerecunoscut?’

Victorie românească la Hong Kong! Monica Niculescu și Gabriela Ruse au câștigat titlul în proba de dublu a turneului de tenis