Ministerul de Interne anunţă, sâmbătă, că, pe durata campaniei electorale s-au înregistrat 124 de posibile incidente, junele fiind încă în curs de verificare. Campania s-a încheiat la ora 7.00, iar continuarea acesteia va fi sancţionată. Pe durata zilei de sâmbătă, efective ale MAI asigură paza pe durata transporturlui către secţiile de votare a buletinelor de vot şi a tuturor materialelor necesare.
”Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci continuarea propagandei electorale, inclusiv pe reţelele de socializare, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei”, a transmis, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, prin continuarea propagandei electorale se înţelege:
• afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile parlamentare
• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile parlamentare în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.
• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi.
”Menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile parlamentare, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active, plătită pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale”, a mai transmis MAI.
Potrivit instituţiei, de la debutul campaniei electorale au fost semnalate 124 de posibile incidente electorale, cu 13,3% mai puţine faţă de campania pentru alegerile parlamentare precedente şi cu 34,4% faţă de campania pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Din totalul de 124 de incidente semnalate, 12 sunt în curs de verificare şi 14 nu s-au confirmat.
18 sesizări nu au fost de competenţa MAI aşa că 17 au fost transmise pentru competentă soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi una către Biroul Electoral Central.
Efectivele MAI au aplicat 11 amenzi în valoare de peste 21.000 de lei şi 44 de avertismente şi au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni.
”Cele mai frecvente sesizări au făcut referire la afişajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite – aproximativ 37%, afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 16%, nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală – aproximativ 10%”, a precizat Dajbog
În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfăşurarea în siguranţă a 93 de manifestări electorale, numărul acestora fiind cu aproximativ 61% mai mic faţă de alegerile parlamentare din 2020. Toate manifestările electorale s-au desfăşurat fără evenimente deosebite.
Cele mai multe manifestări au fost organizate în judeţele Argeş (11), Ialomiţa (9) şi Giurgiu (8) şi s-au desfăşurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii.
”Astăzi, efectivele MAI vor asigura protecţia pe timpul transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secţiile de votare. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Totodată, preşedinţii secţiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot. Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecţie la cele peste 18.960 de secţii de votare, urmând ca mâine dimineaţă, la ora 6, secţiile să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte”, a mai precizat reprezentantul MAI.
În misiunile de sâmbătă sunt implicate peste 35.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
În ziua alegerilor, aproximativ 45.500 de angajaţi MAI vor fi angrenaţi, în principal, în misiuni de menţinere a siguranţei publice, de asigurare a protecţiei secţiilor de vot şi de cercetare a sesizărilor privind incidentele electorale.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor, cu sediul în Bucureşti, are program cu publicul atât astăzi, cât şi duminică, în intervalul 7 – 21.
Programul serviciilor judeţene de evidenţă a persoanelor în contextul alegerilor, poate fi consultat pe paginile de internet ale serviciilor respective.