Campania electorală pentru alegeriile prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00, iar în acest context Ministerul Afacerilor Interne a anunţat care sunt acţiunile considerate propagandă electorală şi care sunt interzise până la încheierea procesului de votare. Printre acestea se numără sfătuirea alegătorilor să voteze sau nu voteze anumiţi candidaţi, dar şi transmiterea către utilizatori a mesajelor text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea votului.
Acţiunile de propagandă electorală sunt interzise, în contextul în care sâmbătă, la ora 7:00 s-au încheiat campaniile electorale pentru alegerea preşedintelui Românei şi pentru alegerile locale parţiale.
Conform deciziei Biroului Electoral Central, prin continuarea propagandei electorale se înţelege: afişarea, lansarea, promovarea, publicarea sau distribuirea de materiale publicitare de orice tip care se referă la alegeri; difuzarea de mesaje electorale în format audio-vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private ori prin intermediul unor vehicule.
Sfătuirea alegătorilor să voteze sau nu voteze anumiţi candidaţi se consideră de asemenea propagandă electorală. În plus, este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor text sau audio-video prin care urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea votului.
„Menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămâne afişat pe respectivele pe respectivele pagini sau aplicaţii fără a fi promovat nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
De asemenea, după încheierea campaniei este interzisă propaganda electorală în cadrul acţiunilor şi evenimentelor de orice fel.