ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 – MAI: Au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. 15 sesizări, transmise către BEC şi AEP

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit 244 de sesizări privind posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. Totodată, 15 sesizări au fost transmise către BEC şi AEP.

”De la începerea procesului de votare au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. 15 sesizări au fost transmise pentru competentă soluţionare către AEP, BEC şi birouri electorale judeţene”, a transmis, duminică seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

 
Ea a menţionat că 44 de sesizări au fost cu privire la fotografierea sau filmarea buletinului de vot, 35 de sesizări de continuare a propagandei electorale şi 20 de sesizări de comercializare sau consum de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare.

 
Astfel, poliţiştii din municipiul Iaşi fac cercetări după ce o femeie ar fi votat la o secţie de votare, deşi figura că ar fi votat deja cu urna mobilă. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
 
Un jurnalist din Mureş a sesizat faptul că la o secţie de votare dintr-o comună nu este prezent niciun angajat al MAI. Cercetările au arătat însă că, de fapt, protecţia secţiei este asigurată de poliţişti.
 
În judeţul Cluj, un bărbat este cercetat după ce a votat fără a avea acest drept, pe numele său existând o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de interzicere a exercitării dreptului la vot. 
 
Poliţiştii din Mangalia au fost sesizaţi că pe o reţea de socializare a fost postat un clip în care un bărbat oferă bani angajaţilor săi pentru a vota cu un anumit candidat. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul este plecat din România, clipul fiind realizat în străinătate. Se continuă cercetările în vederea stabilirii întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de corupere a alegătorilor.
 
La o secţie de votare din judeţul Vaslui, s-a constatat că membrii biroului electoral au părăsit secţia de votare cu urna mobilă fără pază asigurată de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
De asemenea, poliţiştii din Slobozia au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie a fost abordată de un bărbat pe aleea de acces spre secţia de votare, care a îndemnat-o să voteze cu un anumit candidat. El a fost sancţionat contravenţional.
 
”În municipiul Cluj-Napoca un bărbat a fost transportat la o clinică de psihiatrie după ce a provocat scandal într-o secţie de votare. Un caz similar a fost înregistrat şi în Iaşi. Bărbatul respectiv a continuat să fie agresiv şi în drum spre spital”, a arătat Dajbog.
 
Poliţiştii din Bucureşti fac cercetări după ce o persoană care s-a prezentat să voteze la o secţie de votare a fost semnalată de Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal că ar fi votat deja în Regatul Unit al Mari Britanii.
 
Poliţiştii din judeţul Timiş au fost sesizaţi de către un membru al unei comisii de votare că pe listele electorale permanente se regăsesc mai multe persoane despre care are bănuiala că nu au domiciliul în localitatea în care se regăseşte secţia de votare. Poliţiştii au făcut verificări prin intermediul aplicaţiei eDAC, stabilind că persoanele indicate aveau de fapt domiciliul în respectiva localitate.
 
Totodată, un reprezentant al unui partid politic la o secţie de votare din municipiul Galaţi a sesizat că preşedintele secţiei de votare refuză să îi acorde unui alegător un alt buletin de vot, după ce alegătorul ar fi declarat că a aplicat greşit ştampila. Poliţiştii au stabilit că sesizarea nu se confirmă.
 
Poliţiştii din judeţul Brăila au fost sesizaţi că operatorul de calculator al unei secţii de votare a postat pe o reţea de socializare un videoclip cu conotaţii electorale. Aspectele sesizate s-au confirmat în urma verificărilor. 
 
În Bucureşti, efectivele MAI care asigurau paza la o secţie de votare din Sectorul 5 al Capitalei au intervenit în momentul în care un bărbat era agresat de alte două persoane. Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 19 Poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă.
 
Poliţiştii tulceni au intervenit după ce un bărbat a provocat un conflict la o secţie de votare din localitatea Sfântul Gheorghe. Acesta a blocat intrarea în secţie şi s-a certat cu membrii secţiei de votare. Pentru comportamentul său, a fost sancţionat contravenţional.
 
”Angajaţii MAI rămân la datorie în continuare pentru verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale şi menţinerea siguranţei publice. După încheierea votării, efectivele MAI vor fi implicate în misiuni de asigurare a securităţii materialelor electorale şi a documentelor rezultate în urma votării, pe timpul transportului acestora de la secţiile de vot către birourile electorale ierarhic superioare”, a încheiat Dajbog.

Accident rutier în Neamț: un autoturism cu șapte persoane la bord s-a răsturnat

Purtătorul de cuvânt al MAE: Actualele încercări de a discredita caracterul liber şi corect al procesului de vot şi de a provoca nemulţumire publică reprezintă tentative grave de a diviza şi mai mult societatea