ALEGERI PREZIDENŢIALE – MAI: S-au primit sesizări privind 27 de posibile incidente electorale, aproximativ jumătate vizând continuarea campaniei electorale

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au primit, sâmbătă, sesizări privind 27 de posibile incidente electorale, aproximativ jumătate dintre acestea referindu-se la continuarea campaniei electorale. Trei dintre sesizări au fost transmise birourilor electorale pentru că nu erau de competenţa MAI. Poliţia Cluj-Napoca a fost sesizată că o femeie a votat la Londra deşi nu avea dreptul, având o condamnare judecătorească definitivă, astfel că în acest caz se fac verificări pentru fraudă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, sâmbătă seară, că 34.000 de angajaţi ai MAI au fost implicaţi în misiuni de asigurare a protecţiei transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării de la locurile de depozitare către secţiile de vot.

 
Totodată, efectivele MAI au preluat paza celor peste 18.900 de secţii de vot constituite la nivel naţional şi le vor preda, duminică dimineaţă, preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte. 

 
”Pe parcursul acestei zile, angajaţii MAI au fost sesizaţi cu privire la 27 de posibile incidente electorale, aproximativ jumătate fiind în legătură cu continuarea campaniei electorale. Au fost sesizate 20 de fapte contravenţionale şi 4 fapte penale, o sesizare fiind de altă natură. Alte 2 sesizări sunt în curs de cercetare. Trei dintre sesizări au fost transmise birourilor electorale pentru că nu erau de competenţa MAI”, a arătat Dajbog.
 
Astfel, au fost înregistrate sesizări în municipiul Bucureşti şi în mai multe judeţe, precum Arad, Buzău, Neamţ, Iaşi sau Cluj.
 
De exemplu, dispeceratul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca a fost sesizat prin notificare scrisă de către secţia de votare din Londra cu privire la faptul că o femeie a votat, sâmbătă, fără a avea acest drept. În urma verificărilor s-a stabilit că ea a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Ca urmare, se fac verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “fraudă la vot”.
 
”Având în vedere informaţiile şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la prezenţa, în municipiul Iaşi, a unor autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova, precizez că în urma verificărilor s-a constatat faptul că în autocarele prezente în zona unui parc, din municipiul Iaşi, erau minori. De asemenea, în legătură cu celelalte autocare, s-a constatat că acestea transportau persoane venite în municipiul Iaşi, în scopul unor activităţi recreative”, a adăugat sursa citată.
 
Potrivit reprezentantului MAI, prin intermediul sistemului electronic de vot sunt detectate toate încercările de vot multiplu. Astfel, dacă persoana a votat deja, în momentul scanării documentului de identitate, în secţia de vot, sistemul emite automat o alertă care este transmisă inclusiv către Ministerul Afacerilor Interne.
 
”Reamintim că, în această dimineaţă, la ora 7.00, campania electorală s-a încheiat, iar continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500  şi 4.500 lei. Precizez că prin continuarea propagandei electorale se înţelege inclusiv sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”, a subliniat Dajbog.
 
Ea a amintit că alegătorii care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa pot vota doar la secţia de votare unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă.
 
Alegătorii care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care au domiciliul sau reşedinţa pot vota la orice secţie de votare din localitatea respectivă. 
 
”Precizez că alegătorii care au domiciliul sau reşedinţa într-unul dintre sectoarele municipiului Bucureşti şi se află mâine în Capitală pot vota doar în sectorul respectiv şi doar la secţia la care sunt arondaţi, deci nu în alt sector. Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 4.500 lei şi 10.000 de lei. Excepţie este cazul alegătorului care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur. Acesta are dreptul să cheme în cabina de votare pentru a-l ajuta, un însoţitor, care nu poate fi însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor”, a arătat ea.
 
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă şi constituie contravenţie. 
 
”Aşa cum vă anunţam dimineaţă, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care nu deţin documente de identitate valabile şi doresc să voteze, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor de la nivel teritorial şi din Bucureşti au avut şi azi program cu publicul până la ora 16.00, fiind astfel eliberate documente de identitate pentru aproape 9.000 de persoane. Au fost şi situaţii unde programul a fost prelungit după ora 16.00 pentru a rezolva toate cererile”, a menţionat Dajbog.
 
Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a recomandat serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ca şi duminică, în ziua votului, să asigure program de lucru cu publicul între orele 07.00 şi 21.00.
 
Duminică vor fi la datorie aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne pentru menţinerea siguranţei publice, verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale şi asigurarea protecţiei secţiilor de vot. 

Hamas confirmă noi negocieri cu Israelul la Doha pentru pace în Fâșia Gaza

Eurovision – Televiziunea publică spaniolă a fost avertizată cu privire la comentariile sale despre Gaza