Peste 500.000 de români au votat, până sâmbătă după-amiază, la secţiile de votare deschise în străinătate în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Astfel, până sâmbătă la ora 17.00, pe listele suplimentare au votat 512.342 de persoane, faţă de circa 270.000 până la aceeaşi oră, în primul tur. Cele mai ridicate prezenţe la vot se înregistrează în Marea Britanie, Germania şi Italia.
Numărul votanţilor pe listele suplimentare la secţiile din străinătate a trecut, sâmbătă după-amiază, de 500.000.
Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până sâmbătă, la ora 17.00, pe listele suplimentare din străinătate au votat 512.342 de persoane. Numărul total al votanţilor este de 515.481, ţinând cont că 3.139 de persoane au votat prin corespondenţă.
Cele mai ridicate prezenţe la vot se înregistrează în Marea Britanie – 82.988 de votanţi, Germania – 81.732, Italia – 78.172, Republica Moldova – 63.542 de persoane şi Spania – 54.431.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, sâmbăta la ora 17.00, erau 270.625 de persoane care votaseră la secţiile din străinătate. Lor li se adăugau 4.106 de voturi prin corespondenţă, deci totalul era de 274.731.
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că votarea în străinătate în turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 s-a reluat sâmbătă, 17 mai 2025, şi decurge în condiţii bune în toate cele 965 de secţii de vot din afara ţării. Nu s-au înregistrat disfuncţionalităţi în cadrul secţiilor de vot, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfăşoară în deplină legalitate şi transparenţă”, a transmis MAE, sâmbătă după-amiază.
Conform Legii nr. 370/2004 şi Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, MAE a luat măsurile logistice necesare astfel încât alegătorii români din străinătate să îşi poată exercita neîngrădit dreptul la vot, expresie fundamentală a democraţiei şi a dreptului constituţional de a alege.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că la alegerile prezidenţiale pot vota la secţiile organizate în afara ţării străinătate toţi cetăţenii români cu drept de vot care se află în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile române şi aflat în perioada de valabilitate.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte importanţa respectării tuturor prevederilor legale cu privire la participarea la procesul de vot.
Votul în străinătate a început joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României.
Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.
”Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin”, subliniază Autoritatea Electorală Permanentă.
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României, cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România, mai arată AEP.