Se pare că Rusia ar fi inițiat o nouă operațiune de destabilizare a situației din Republica Moldova, conform unei analize recente a Institutului Robert Lansing, informează ZIARUL ΝΑȚIONAL (R. Moldova), relatează Rador Radio România.
Pe data de 25 martie, Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, a fost reținută pe aeroportul din Chișinău în timp ce încerca să părăsească țara.
Guțul este bănuită că ar fi primit finanțare din Rusia prin intermediul oligarhului exilat Ilan Șor. Procurorii cer acum arestarea ei preventivă, Guțul fiind membră a fostului Partid Șor, un partid implicat în anchete penale privind finanțarea ilegală.
În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru rolul său în furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi facilitat transferul unor active-cheie ale lui Șor către omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, printre care și acțiuni la Aeroportul Internațional Chișinău, notează analiza invocată.
„Documentele FSB din 2020 menționează că acest aeroport era considerat un „activ al lui Șor”. Ancheta sugerează că Guțul derula activități de contrabandă cu bani ruși în mod regulat în Republica Moldova, fiind acuzată că a coordonat operațiunile partidului și a primit fonduri de la un grup infracțional organizat în valoare totală de peste 42,5 milioane de lei moldovenești, echivalentul a peste 2 milioane de euro”, relatează sursa citată.
„Credem că FSB ar putea fi direct implicat în arestarea lui Guțul pentru a provoca proteste împotriva guvernului moldovean. Din 2016, operațiunile serviciilor secrete ruse în Moldova ar fi fost supravegheate de generalul Dmitri Miliutin, șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului al cincilea al FSB.
Miliutin a operat frecvent prin intermediul lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, care a fost numit recent șef adjunct al Rossotrudnicestvo, agenția culturală externă a Rusiei.
Evaluările noastre anterioare care legau numirea lui Chaika de planurile de destabilizare sunt susținute și de evoluțiile recente”, scrie IRL.
„Igor Ceaika, lucrând alături de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ar fi conceput strategii de subminare a președintelui moldovean Maia Sandu pentru a readuce Republica Moldova sub influența Rusiei.
Serghei Narîșkin, șeful Serviciului rus de informații externe (SVR), a susținut că Republica Moldova urmează un parcurs similar cu cel al Ucrainei, indicând un efort coordonat al FSB și SVR de a destabiliza statul moldovean”, se mai menționează în analiză.
Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920.
Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.
Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare.
„Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale”, scrie RL Institute în prezentarea sa.