Alexander Rodnianski, producător nominalizat la Oscar, condamnat la închisoare în Rusia în contumacie

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe producătorul de film nominalizat la Oscar Alexander Rodnianski la opt ani şi jumătate de închisoare în contumacie pentru răspândirea de informaţii „false” despre armata rusă, scrie The Guardian.

Rodnianski, în vârstă de 63 de ani, s-a născut la Kiev, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Rusia, unde a produs zeci de seriale de televiziune şi filme, inclusiv drama poliţistă „Leviathan”, nominalizată la Oscar. El a fost un critic deschis al ofensivei Kremlinului de când acesta a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, denunţând în mod repetat invazia pe reţelele sociale.

A părăsit ţara la scurt timp după aceea, când a primit o informaţie potrivit căreia criticile sale l-au adus în vizorul Kremlinului. În cursul aceluiaşi an, Ministerul rus al Justiţiei l-a declarat „agent străin”, iar în 2023, un tribunal din Moscova a ordonat arestarea sa în contumacie.

Luni, tribunalul Basmanny din Moscova l-a găsit vinovat de „răspândirea cu bună ştiinţă de informaţii false cu privire la utilizarea forţelor armate ruse”, potrivit unei declaraţii a serviciului judiciar din Moscova.

Potrivit lui Rodnianski, cazul său a fost legat de „postările sale anti-război de pe Instagram” şi nu este deloc de acord cu verdictul.

„Niciun tribunal Basmanny nu mă poate opri să vorbesc tare şi să fac ceea ce am făcut toată viaţa mea, să fac filme”, a spus el într-o postare pe Telegram.

Anul trecut, el a scris în The Guardian: „Nicio altă ţară din lume nu recunoaşte această crimă şi nici eu nu o fac. Voi continua să vorbesc împotriva invaziei pe fiecare platformă pe care o am la dispoziţie”.

Rusia a reţinut, amendat şi încarcerat mii de persoane pentru că s-au opus ofensivei sale din Ucraina începând cu februarie 2022 – o represiune pe care grupurile pentru drepturile omului au comparat-o cu epoca sovietică.

Rodnianski şi-a început cariera în Ucraina, unde a fondat prima reţea de televiziune independentă a ţării în 1995, dar este mai cunoscut pentru activitatea sa cinematografică în Rusia.

Producător a peste 30 de filme, patru au fost nominalizate la Oscar la categoria Cel mai bun film străin: „Chief in Love”, „Est-Ouest”, „Leviathan” şi „Loveless”.

 

Ciolacu: Nu pot fi doi candidaţi de la putere în turul doi / Nu vreau ca Simion să intre în turul doi că, într-un fel, devine liderul opoziţiei / În acest moment liderul opoziţiei este Nicuşor Dan

Operaţiunea ‘Jupiter’/ 340 de percheziţii domiciliare – miercuri dimineaţa