Alexandru Rafila: Acest blocaj de calcul a modului de decontare a servicilor medicale la CNAS şi această lipsă de competitivitate între sectorul public şi cel privat trebuie să ia sfârşit şi cred că este momentul schimbării

#image_title

Fostul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că acest blocaj de calcul a modului de decontare a servicilor medicale la CNAS şi această lipsă de competitivitate între sectorul public şi cel privat trebuie să ia sfârşit şi cred că este momentul schimbării

”Această schimbare a paradigmei în care trebuie să încurajăm performanţa în sistemul de asistenţă medical spitalicească, mă refer la spitalizarea continuă, este binevenită. (..) Nu ştiu de câţi ani există acest blocaj de calcul a modului de decontare a servicilor medicale la Casa Naţională a Asigurări de Sănătate şi care a pus probleme foarte serioase şi încă un lucru care s-a întâmplat după anul 2018, când s-au mărit semnificativ salariile personalului medical, această lipsă de competitivitate între sectorul public şi cel privat, în care salariile pentru sectorul public erau garantate, practic, trebuie să ia sfârşit şi cred că este momentul schimbării”, a declarat Alexandru Rafila, la lansarea unui nou studiu, „Analiza performanţei economice şi operaţionale în sistemul de sănătate”.

Fostul ministru al Sănătăţii a arătat că ”multe dintre spitalele private apreciau foarte mult coplata realizată de către pacienţi, care depăşea de câteva ori, ca şi sumă, nivelul decontat de CNAS.

”Chiar dacă o să decontăm la fel şi la public şi la privat, eu vă garantesc că apetenţa spitalelor private pentru contractul cu CNAS nu va creşte, cu siguranţă, dimpotrivă. Pentru că partea aceea de out-of-pocket money, care pune în pericol, din punct de vedere economic, multe familii din România, adică banii pe care ei îi plătesc pentru serviciile medicale în sectorul privat, se transferă în zona asigurărilor private de sănătate, care trebuie să înceapă să se dezvolte, adică e o oportunitate şi pentru dezvoltarea asigurărilor private de sănătate”, a explicat Rafila.

El a menţionat că ”plata identică la public şi la privat creează o competiţie corectă pentru că cei de la privat funcţionează pe principii de rentabilitate, în mod evident, dar nu e cazul pentru spitalele publice, care nu trebuie să fie rentabile, trebuie să fie sustenabile, din punct de vedere economic”.

Potrivit lui Rafila, în majoritatea ţărilor din Vestul Europei, asigurările private care se fac de foarte multe ori, prin sprijini din partea angajatorului, printr-un sistem de deductibilităţi, asigură circa 20-25% din bugetul sănătăţii.

 

”Deci discutăm de bani noi care vin în sistemul de sănătate şi atunci nu trebuie să discutăm numai de reduceri, cum există o tendinţă în perioada actuală, ci discutăm şi de un mecanism economic. Aducem în faţă un mecanism care poate să asigure, într-adevăr, sustenabilitatea sistemului de sănătate şi cred că şi satisfacţia pacienţilor va fi în măsură să crească,  dacă aceste tipuri de servicii sunt oferite într-un mod finanţat corect, similar şi la public şi la privat”, a mai spus Rafila.

 

Noile sancțiuni împotriva Rusiei afectează Beijingul – China protestează solem

CFR SA anunţă modificarea programului de lucru pentru salariaţii din secţii cu trafic redus, urmând să fie făcută o economie de peste 3 milioane de lei lunar/ Directorul general, cel financiar şi cei ai unor sucursale îşi vor reduce indemnizaţiile cu 10%