Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, la evenimentul de lansare al „Ghidului pentru acţiuni locale: Soluţii pentru Resursa Umană în Sănătate”, realizat în cadrul PNRR, de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, că un lucru înţelept ar fi să revenim la o formă de organizare a rezidenţiatului, în care rezidenţiatul pe post să devină majoritar, să devină prioritar, pentru că până la urmă nu calificăm medici de dragul calificării, ci calificăm medici pentru a deservi comunităţile
”Cred că un lucru înţelept ar fi să revenim la o formă de organizare a rezidenţiatului, care ştiţi bine că acum este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităţilor de medicină şi farmacie, în care rezidenţiatul pe post să devină majoritar, să devină prioritar, pentru că până la urmă nu calificăm medici de dragul calificării, ci calificăm medici pentru a deservi comunităţile”, a spus Rafila în cadrul dezbaterii.
Potrivit ministrului, această posibilitate de a dezvolta rezidenţiatul pe post ”este modalitatea corectă care se aducă în toate comunităţile, alături de efortul pe care trebuie să-l facă autorităţile locale, tinerii medici care, la rândul lor, vor atrage şi alte resurse în sistemul de sănătate local”.
”Vreau să vă mulţumesc biroului OMS pentru Europa, reprezentanţei de aici, din Bucureşti, pentru sprijinul constant din aceşti ani, pentru implementarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi astăzi asistăm la două elemente importante ale acestor reforme. Mă refer la lansarea acestui Ghid de bună practică pentru autorităţile locale, pentru a reuşi atragerea şi mai ales stabilizarea personalului medical, în oricare judeţ şi în oricare localitate a ţării”, a spus Alexandru Rafila.
El a mai precizat că, dacă din punct de vedere al numărului total de medici, nu stăm tot mai rău la nivel European, în ceea ce priveşte distribuţia, lucrurile sunt nu numai perfectibile, ci necesar a fi modificate, în sensul găsirii unor pârghii de atragere şi de stabilizare a personalului medical în general şi mai ales a medicilor.
”Avem o problemă legată de medicii de familie, majoritatea lor au peste 50 de ani, chiar peste 55 de ani, 40% dintre ei. Atragerea personalului medical în zone defavorizate, însă, chiar dacă pare un lucru paradoxal, nu e paradoxal (..) se poate face printr-o colaborare foarte bună a autorităţilor locale cu universităţile şi facultăţile de medicină şi din această cauză, sau din acest motiv, prezenţa lor aici este binevenită”, a completat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că cel de-al doilea jalon important în PNRR este cel legat de instruirea resurselor umane în sănătate, managementul sistemului de sanitar, managementul resurselor umane şi criteriile de integritate care trebuie respectate în activitatea medicală sau managerială.
Potrivit ministrului Sănătăţii, respect şi integrare în comunitate pentru personalul medical este calea corectă pentru ca fiecare localitate, fiecare comunitate să aibă personalul medical necesar pentru ca sănătatea comunităţii să fie abordată în mod profesionist şi responsabil atât de personalul medical cât şi de autorităţile locale.