„Pământurile pe care le împărțiți în Ucraina sunt istoric moldovenești.
Vreau să fac o remarcă unor politicieni din Uniunea Europeană, din România și din alții care deja împart teritoriile Ucrainei. În primul rând, pământurile pe care le numiți, istoric sunt moldovenești, unele dintre ele. Sute de mii de moldoveni încă trăiesc acolo, pe pământul lor, și vorbesc limba moldovenească. În al doilea rând, noi, Moldova sovietică, am fost privați de statutul de putere maritimă. Sudul țării și nordul ne-au fost luate. O decizie ilegală la mijlocul secolului trecut, realizarea așa-numitei reforme Hrușciov.
Războiul din Ucraina este o tragedie pentru noi toți: poporul ucrainean, poporul rus și moldovenii. Sute de mii de oameni mor acolo. (…) Războiul trebuie oprit, poate fi oprit doar la masa negocierilor. Nu susținem și condamnăm categoric poziția Chișinăului oficial, exprimată recent de Maia Sandu la Kiev, că Moldova ar trebui să sprijine Ucraina până la capătul acestui război. Avem nevoie de un apel la pace, negocieri, nu război. (…) Sperăm cu toții că eforturile lui Trump și Putin vor da rezultate în curând”, a spus Dodon după o vizita de la Moscova, conform presei din R. Moldova.
Interviul cu Georgescu
Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, Călin Georgescu a afirmat că „Ucraina e un stat inventat, nu există”, adăugând că „Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât, dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord, interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord, corect? Din fosta Transcarpatia mai rămâne și pe la unguri, Lvovul care o să rămână la polonezi, și Malorusia”. El a mai spus că „războiul este pierdut pentru Ucraina” și că își dorește „România mare”.
Purtătorul de cuvânt al MAE din Ucraina, reacție la comentariile lui Călin Georgescu
„Declarațiile politicianului român Călin Georgescu, care pun sub semnul întrebării integritatea teritorială a țării noastre, sunt o manifestare de profundă lipsă de respect față de Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, relatează Mediafax.
Heorhii Tykhyi consideră că declarațiile sunt „inacceptabile și condamnăm declarațiile sau acțiunile revizioniste care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, contravin normelor internaționale, Cartei ONU și valorilor democratice fundamentale”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei precizează: „contextul acestor declarații, încercările lui Călin Georgescu de a se poziționa ca un politician arată absurd: tezele pe care le-a exprimat sunt complet identice cu cele ale propagandei ruse, indicând o dependență totală față de stăpânii săi de la Moscova”.
„Suntem convinși că este în interesul României și al poporului român să realizăm o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în țara vecină, Ucraina, și dezvoltarea statelor noastre în pace, în condiții de securitate și prosperitate pentru ambele popoare. Reamintim că o astfel de dezvoltare nu face parte din planurile Kremlinului și ale proxeneților săi. Apreciem că România și poporul român au sprijinit ferm Ucraina încă de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva țării noastre. Anticipăm dezvoltarea în continuare a relațiilor de prietenie româno-ucrainene, care au caracteristicile unui parteneriat strategic, în beneficiul ambelor popoare”, a mai declarat el, potrivit paginii oficial de Facebook a Ambasadei Ucrainei în România.
În context, un mesaj a fost publicat inclusiv de MAE, pe X: „MAE reiterează cu fermitate poziția fermă a Românie de susținere a suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Această poziție este clară și înrădăcinată în dreptul internațional, interesul național și o politică externă de lungă durată bazată pe valori”.