Potrivit specialistului, pe primul loc este un aliment popular și foarte consumat de români sunt mititeii.
„Organismul este deja supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale. (…) Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii”, a avertizat dr. Vlad Ciurea, potrivit CSID.
Pe timpul caniculei, alimentația trebuie să fie ușoară, bazată pe salate și mese dese, dar reduse cantitativ.
Alimentele care ar trebui evitate
Alimentele grase, prăjite, supraprocesate, precum și energizantele ar trebui evitate. „Trebuie să ne protejăm funcția cerebrală prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm”, a mai adăugat acesta.
Dr. Vlad Ciurea, despre cum afectează canicula creierul
Medicul neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a dezvăluit care este temperatura optimă la care creierul funcționează corect. Specialistul spune că părțile cerebrale suferă „imens” din cauza caniculei: „Afectează întreg organismul, nu numai creierul. Respirația, digestia, pielea, totul suferă!”.
„Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade. Acolo putem funcționa în condiții bune.Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe care reacționează mult mai bine”, a explicat Vlad Ciurea, în cadrul unei emisiuni.