Alimentul consumat de toți românii, mai ales de sărbători, se scumpește! Producătorii dau ca sigură o majorare cu peste 15%

Ca în fiecare an, cu puțin înaintea sărbătorilor de iarnă, carnea și produsele din carne de porc se vor scumpi. Producătorii dau ca sigură o majorare cu peste 15%.

Prețurile la carnea de porc vor crește semnificativ în perioada Sărbătorilor de iarnă, conform specialiștilor din industrie, scrie realitatea.net.

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context, România va fi nevoită să importe cantități mari de carne de porc pentru a face față cererii din perioada sărbătorilor.

Producătorii de carne de porc au avertizat că prețurile vor începe să crească încă din noiembrie, iar această tendință va continua până la Crăciun. În prezent, doar 20% din carnea de porc consumată în România este produsă local, restul provenind din importuri. Aceste importuri aduc cu ele și costuri suplimentare, cum ar fi taxele de transport și distribuție, care contribuie la scumpirea produsului final.

În piețe, prețul actual al mușchiulețului de porc este de aproximativ 45 de lei pe kilogram, pulpa de porc costă între 25 și 30 de lei, iar cotletul depășește adesea 30 de lei pe kilogram. Se preconizează că aceste prețuri vor crește începând cu 15 noiembrie, pe fondul unei cereri crescute din partea consumatorilor care se pregătesc pentru sărbători.

Conform datelor statistice, în ultimul an, prețul cărnii de porc a crescut deja cu peste 2%, iar specialiștii din industrie se așteaptă la o continuare a acestui trend până la finalul anului. În condițiile în care cererea pentru carne de porc este ridicată în perioada sărbătorilor, lipsa producției interne va determina și anul acesta un val masiv de importuri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Echipele de start la meciul naţionalei României cu Cipru, din Liga Naţiunilor

Sabalenka a învins-o pe Gauff şi va juca finala la Wuhan