Alin Petrache, după anunţarea procesului de calificare la CM de rugby din 2027: Este o provocare, dar şi o oportunitate

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat că noul format de calificare la Cupa Mondială este o provocare, dar şi o oportunitate.

„Acest nou format de calificare la Cupa Mondială este o provocare, dar şi o oportunitate. Suntem obligaţi să nu facem paşi greşiţi pentru că vom evolua pentru calificare într-un singur an. Este cea mai importantă competiţie pentru noi şi o vom trata ca atare. Vom pregăti cât mai mulţi sportivi pentru anul viitor prin meciurile Lupilor, dar şi meciurile test din toamnă. Obiectivul nostru suprem este o nouă calificare la Cupa Mondială”, a scris Petrache pe Facebook.

World Rugby a confirmat că 24 de echipe se vor califica pentru Cupa Mondială din 2027 din Australia, cu patru mai multe decât la ultima ediţie a Cupei Mondiale din Franţa.

Vor exista şase grupe a câte patru echipe, precum şi optimi de finală. Durata totală a turneului va fi redusă de la şapte la şase săptămâni.

Douăsprezece echipe s-au calificat deja, după ce s-au clasat pe primele trei locuri în grupele lor respective la Cupa Mondială din 2023, desfăşurată în Franţa în toamna anului trecut: Franţa, Noua Zeelandă, Italia, Irlanda, Africa de Sud, Scoţia, Ţara Galilor, Fiji, Australia, Anglia, Argentina şi Japonia.

Alocarea biletelor în funcţie de regiunea geografică:

– Europa: primele patru echipe din Rugby Europe Championship 2025

– Africa: campioana Rugby Africa Cup 2025

– Asia: campioana Campionatului Asiatic de Rugby 2025

– America de Sud: campioana Sudamerica Rugby Championship 2025

– Pacific: primele trei echipe din Pacific Nations Cup 2025 (mai puţin Fiji şi Japonia, care s-au calificat deja)

– Play-off America de Sud/Pacific: vicecampioana din Sudamerica Rugby Championship 2025 împotriva celei mai slab clasate echipe din Pacific Nations Cup (cu excepţia echipelor calificate)

Rugby Europe Championship 2025 va avea opt echipe împărţite în două grupe, repartizarea fiind făcută după sistemul şarpe, în funcţie de clasamentul ultimelor două sezoane, astfel:

Grupa A: Georgia, Spania, Ţările de Jos şi Elveţia

Grupa B: Portugalia, România, Belgia şi Germania

Meciurile vor avea loc anul viitor în lunile februarie şi martie.

Etapa I (1-2 februarie)

România vs Germania

Georgia vs Elveţia

Spania vs Ţările de Jos

Portugalia vs Belgia

Etapa II (8-9 februarie)

Belgia vs România

Georgia vs Ţările de Jos

Elveţia vs Spania

Portugalia vs Germania

Etapa III (15-16 februarie)

România vs Portugalia

Spania vs Georgia

Ţările de Jos vs Elveţia

Germania vs Belgia

Semifinalele vor avea loc în weekendul 1-2 martie, iar finala mare, meciul pentru bronz şi meciurile de clasament pe 16 martie.

 

 

 

PAOK Salonic, echipă antrenată de Răzvan Lucescu, a fost învinsă de Malmo, scor 4-3, după prelungiri şi a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor

FCSB a fost învinsă de Sparta Praga, scor 3-2, şi a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor. Campioana României va evolua în play-off-ul Ligii Europa