„Minciuna are mereu picioare scurte, chiar dacă o lansează cineva talentat, cum este domnul primar general Nicuşor Dan. Acesta a susţinut în dezbaterea de aseară că investiţiile de 8,5 miliarde pentru obiective publice din Bucureşti au fost pierdute din cauza aşa-zisei ilegalităţi a PUZ Sector 2! Astăzi, Curtea de Apel Ploieşti, ultima instanţă sesizată, a respins definitiv contestaţia susţinută de domnul Nicuşor Dan, aşadar PUZ Sector 2 este legal. Concluzia: de ani şi ani de zile proiectele pentru spitale, pasaje, şcoli, grădiniţe sau spaţii verzi au fost ratate exclusiv din vina Primarului General. Pentru că aşa a vrut dânsul”, afirmă Gorghiu într-un comunicat.
Ea susţine că românii trebuie să cunoască fiecare proiect blocat de Nicuşor Dan în Bucureşti.
„Aşa au fost proiectele de construcţie şi modernizare a şapte spitale din Bucureşti, publice sau private: Centrul de oncologie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”, Centrul de Psihiatrie Pediatrică, relocarea şi dezvoltarea Institutului Clinic Fundeni, extinderea Spitalului Sanador (spital privat de oncologie), modernizarea şi extinderea Spitalului Universitar, demolarea şi reconstruirea unui corp de clădire la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, aflat în risc de prăbuşire. Fiecare pat de spital într-o secţie nouă şi modernă întârziat cu ani de zile afectează drepturile la viaţă şi la sănătate pentru mii şi mii de cetăţeni. Mai ales când este vorba de un spital de copii. Sau de secţii destinate bolnavilor de cancer sau de boli de inimă. Bucureştenii au nevoie de explicaţii de la Primarul General pentru blocarea acestor proiecte atât de importante şi pentru haosul creat în oraş, nu de basme”, spune Alina Gorghiu.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, a răspuns, luni seara, la dezbaterea organizată de Digi 24 la Palatul Cotroceni, acuzaţiilor referitoare la întârzierea cu un an a avizului pentru lucrări la Institutul C. C. Iliescu. În context, Nicuşor Dan a explicat că reprezentanţii spitalului ar fi trebuit să iniţieze un PUZ special pentru extinderea unităţii medicale, nu să se bazeze pe PUZ Sector 2, care a fost suspendat de instanţe.
„Din păcate, acea investiţie era trecută, alături de multe, multe, multe alte măgării în PUZ Sector 2 şi evident că nu puteam să lăsăm un document… Instanţele s-au pronunţat că acest PUZ este flagrant ilegal. El prevedea construcţia pe 100 – 120 de hectare de spaţiu verde, prevedea densificări exagerate în multe zone şi instanţele l-au suspendat. Nimic nu a împiedicat Institutul să facă un PUZ special pentru extinderea spitalului, lucru pe care nu l-au făcut”, a explicat Nicuşor Dan.
În ce priveşte întârzierile legate de aprobarea Centrului de oncologie de la „Bagdasar-Arseni”, primarul Capitalei a invocat situaţia de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Mai exact, Nicuşor Dan a explicat că la „Grigore Alexandrescu” a fost demolată o „căsuţă cu valoare arhitecturală”, deşi reprezentanţii spitalului i-au promis că nu vor face acest lucru.
„Legat de situaţia de la Bagdasar Arseni, o să vă spun un fapt. Spitalul Grigore Alexandrescu – au venit în urmă cu patru ani la mine. Eu trebuia să dau autorizaţia de construire şi mi-au spus: ‘Vă rog, daţi-ne autorizaţia de construire, pentru că altfel pierdem finanţarea’. Şi am spus: ‘Da, dar aveţi acolo o căsuţă, care are o valoare arhitecturală’. ‘Vă promitem noi că nu o demolăm. Daţi-ne autorizaţia, să nu pierdem finanţarea’. Ce s-a întâmplat după patru ani? Acea căsuţă s-a demolat, deşi promiseseră că folosesc autorizaţia numai pentru a prelungi finanţarea şi construcţia care trebuia să se facă, după patru ani, cu toată autorizaţia, nu e gata”, a spus Nicuşor Dan.