Alina Mungiu Pippidi dă indicații celor care vor să piardă alegerile prezidențiale: Ponta și Simion au tras lozul norocos

Oricum, din cei 11 candidați, doar patru sunt cotați de sondaje ca având șanse reale la. victorie

Iată întregul editorial scris de Alina Mungiu Pippidi la România Curată

Am să fiu scurtă: faceți ca la dezbaterea Digi 24 de luni seara. Aranjați un set care să aducă aminte tuturor că ultimii zece ani ai României publice au arătat ca la Digi. Formal, inadecvat și fals (de la Sala Unirii, un decor de Cântarea României cu un ecou îngrozitor, care a sabotat sunetul, la marile spații goale, că e mai mare decât numărul de persoane aprobate, mai ales jurnaliști cu grade).

Contrariul deschiderii și transparenței (lista de jurnaliști care au pus întrebări și mai ales întrebările, la prezenți și la absenți, un festival al irelevanței și al meschinăriei mărunte). Contrariul libertății. Selectiv pur – dacă era o dezbatere între top sondaje, ce căuta doamna Lasconi? Adusă ca să incomodeze un candidat, nu ca să se promoveze pe ea însăși.

Simion și Ponta au câștigat prin neprezentare

Totul super aranjat, dar uitând că nu trăim într-un regim autoritar, așa ca că cine a decis rapid și neconvențional – Ponta, care nu a venit (oricum nu îl votează pe el cine se uită la Digi), și Simion mai ales, care a plecat, după o mică regie perfectă cu Lasconi (flori și turul doi) au câștigat prin nereprezentare. Nici o pagubă, că oricum au discutat pe larg mai ales despre subiecte unde președintele nu are atribuții, deși remarc pozitiv pe Crin Antonescu, măcar a încercat să sugereze acest lucru. Dar nu prea poți să intri într-o întrecere populistă zicând că nu ești populist, du-te acasă atunci, prezidențialismul la români a început ca un destin cu Iliescu care a furat revoluția cu popularitatea și îndemânarea lui și continuă ca o farsă unde candidații, ca la un concurs de bucătărie, explică mai ales ce vor găti ei, dar bucătarul e la Guvern, nu la Cotroceni.

Candidații proeuropeni și ei au fost o jale. Vă susțin nevestele? Ok, e mai bine decât dacă nu v-ar susține, dar asta e tot. Trei candidați și un singur prim ministru propus de la un partid minoritar, Ilie Bolojan, asta e propunerea voastră? De la 20.000 de specialiști am trecut la un administrator? O să faceți concursuri să angajați oameni de valoare? Nu e problemă, serviciile au aranjat deja și valorile, și concursurile, putem sta cu președinție interimară forever, trecând de la Aurescu la Diaconescu și după aceea înapoi la Aurescu. Ca să nu uite nimeni și Dungaciu a fost sub Iohannis în ceva comisii prezidențiale și unii sigur îl vor și mai departe.

Pe cine se bazează candidații?

Candidații proeuropeni nu au reușit să ne arate că sunt sprijiniți de oameni de valoare, vor voturile diasporei, dar pe zona de politică externă nu au pe nimeni. Crin pe nevastă. Puteau măcar să spună că vor folosi pe aliații din NATO – Franța, Danemarca, Regatul Unit – ca să selecteze vârfurile serviciilor secrete, având în vedere că ne luptăm deja cu rușii și am fost ajutați de aceste servicii, că noi nu am fost în stare în decembrie să prevedem sau să ne apărăm, dată fiind organizarea a la Digi 24? Când aranjezi realitatea ani de zile prin studiouri unde au monopolul băieți cu freza regulamentară devii nepregătit să dai piept cu ea, mai ales când are în spate trupele online rusești! Pe Tok-tok e concurență, nu ca în studiourile Digi24!

Dacă am înțeles eu bine, candidații proeuropeni sunt susținuți de familii și prieteni și vor guverna cu ei plus ce le vor da specialiștii din servicii. Pe vremuri aveam institute de cercetare, grupuri care se aliniau în spatele candidaților, azi Nicușor a preferat să nu vină cu lunga listă de intelectuali, mai ales băsiști care s-au alăturat în ultimele zile (deși Ana Blandiana ar fi făcut un contrast bun cu Olguța Vasilescu…).

Deci pe scurt, a fost o competiție a anonimilor, cu excepția lui Daniel David prestând pentru Antonescu, că trebuie să plătească și el cumva toate pozițiile publice care îi vin în lumea super aranjată. Nicușor a sugerat că va face precum Băsescu, comisii prezidențiale de experți, modelul a fost bun, dacă la ora asta erau publicate liste deschise cu cine va face parte din ele și cine le va prezida ar fi fost și mai bine.

Mobilizează asta pe cineva? Dă oamenilor impresia că de mâine va domni meritul în România?

Atacurile

Atacurile între candidați au adus în plus un gust amar. Minore. A dat Antonescu la BTT 34 de ha acum 25 de ani, de unde ăia le-au furat. Nicușor nu a dat autorizație la un spital că nu a avut garanții că nu demolează pe acolo. Mai bine Crin nu dădea și Nicușor dădea, dar una peste alta sunt fleacuri, lucruri minore, arată poate caracterul – unul lăsabil, celălalt prea rigid, dar mai bine era dacă nu vorbeam despre ele, nu au legătură cu ce poate și trebuie să facă președintele.

Atacurile lui Lasconi la Antonescu despre suspendarea prezidențială din 2012 au fost absurde (procesul a existat și s-a consumat legal, între timp Băsescu a fost dovedit colaborator al Securității, Udrea și trupa au fost dovediți corupți, erau motive de suspendare), iar la Nicușor ”viclean copil de casă” au mai arătat o dată pauperitatea ei intelectuală. Dar mai ales e șocant cum oamenii acceptă să joace în piese în care ei nu au nimic de câștigat, dar pot face rău.

Să nu uităm pe marele absent Daniel Funeriu, care a dus ridicolul pe culmi pretinzând că în privat susținătorii lui Dan îi spun că el e mai bun… Funeriu nu a cheltuit să strângă 200.000 de semnături și reclame online ca să se aleagă președinte, că evident nu avea șanse, ci ca să strice la Nicușor. Ca și Cristian Diaconescu în turul întâi.

Ce contează în ultimele zile

Mă tem că dacă asta e ce arătăm lumii, lumea o să spună că nu merită salvată România proeuropeană și mai bine vine un potop gen Trump să vă măture pe toți. În fond, știm că asta cred mulți și în loc să răspundem la asta o ținem langa cu trecutul.

Viitorul e ce contează pentru ultimele zile, și anume un singur lucru din el: dacă George Simion câștigă, va fi ca la Călin Georgescu – bursa cade, companiile românești se devalorizează, angajații lor ajung pe liber, rata dobânzii urcă la cer și statul român nu mai are de unde să se împrumute să plătească pensiile, așa parțial mărite cum sunt, absolut deloc. Fiecare votant al lui Simion va plăti din buzunar luxul de a da de pământ cu Europa și România Digi, și de pe acum le putem arăta în scenarii concrete ce și cum, sunt sigură că oamenii de afaceri și analiștii economici sunt gata.

Că nu deficitul bugetar de 9 la sută e cel care va scufunda țara, că îl vom finanța cumva – evident, trecând la cota progresivă, deși nimeni nu are curaj să o spună, când o să vină FMI să ne scoată din groapă asta va pune la masa guvernului, că nu președintele se ocupă cu deficitul – ci catastrofa financiară care se a declanșa a doua zi după ce un candidat suveranist e ales.

Mai aveți două dezbateri și multe zile pe care le puteți petrece vorbind de BTT sau de USR și de alte aiureli cu care o să pierdeți alegerile, în loc să arătați de dimineața până seara cum alegerea suveraniștilor va deschide o prăpastie economică în care votanții lor vor cădea din prima săptămână.

Ambasada SUA transmite un mesaj tranșant înainte de prezidențiale: Nu ar trebui să ne fie frică

Ultimă oră – Pământul s-a mișcat, a fost cutremur în România, de 1 Mai