Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Asociaţia CRIES, lansează apelul de proiecte „Educaţie pentru schimbare: de la fast fashion la consum responsabil”, destinat organizaţiilor neguvernamentale şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar.
”Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), lansează, astăzi, 13 decembrie, un apel de proiecte ca parte a evenimentului ‘Speeding Up Slow-Fashion’, organizat de Ambasada Franţei în aprilie 2025. Iniţiativa îşi propune să susţină proiecte axate pe educarea tinerilor şi creşterea gradului de conştientizare a acestora cu privire la consumul responsabil, impactul industriei textile asupra mediului, problemele asociate fenomenului fast fashion şi explorarea unor alternative viabile în domeniu”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Apelul „Educaţie pentru schimbare: de la fast fashion la consum responsabil” are loc la nivel naţional şi se adresează organizaţiilor neguvernamentale şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, interesate de implementarea unor proiecte educaţionale în domeniu.
Aplicanţii sunt încurajaţi să abordeze teme precum: impactul asupra mediului şi amprenta de carbon a textilelor; atingerea obiectivului de zero deşeuri – cum să reducem amprenta de mediu a textilelor; economia circulară în modă: colectarea, repararea, reutilizarea şi revânzarea hainelor; adoptarea practicilor responsabile pentru a extinde durata de viaţă a hainelor; explorarea alternativelor la modă rapidă; dimensiunile sociale şi etice ale modei sustenabile: comerţ echitabil şi drepturile muncitorilor; înţelegerea lanţului de aprovizionare din modă: urmărirea traseului hainelor de la producţie la retail, precizează sursa citată.
Perioada de înscriere este 13 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025.
În cadrul apelului de proiecte vor fi acordate trei premii, în valoare totală de 3.000 de euro: premiul I – 1.500 de euro, premiul II – 1.000 de euro şi premiul III – 500 de euro.
Toţi participanţii care vor trece de etapa de preselecţie vor avea posibilitatea dezvoltării ideilor de proiect prin intermediul unor întâlniri cu experţi din România şi Franţa. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare / Facebook.com