Potrivit lui Lipaev, expulzările au avut loc pe fondul unei crize politice interne, generate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Diplomatul rus susține că partidele „sistemice” românești, învinse în acel prim tur, ar fi anulat alegerile pentru a evita pierderea puterii, inițiind totodată un dosar penal împotriva câștigătorului primului tur, Călin Georgescu.
„Pentru a-și justifica acțiunile și a-și păstra imaginea, au inventat legenda unei ingerințe externe, făcând referire la Rusia”, a declarat ambasadorul, negând categoric orice implicare a Moscovei în procesul electoral din România. „Nu au existat și nu puteau exista dovezi”, a adăugat el.
În acest context, doi diplomați militari ruși au fost declarați personae non gratae, sub acuzația de implicare în alegeri și de sprijinire a unei presupuse grupări radicale numită „Vlad Țepeș”, care ar fi avut intenția de a răsturna ordinea constituțională, de a prelua guvernarea și de a redenumi România în „Geția”.
Ambasadorul a criticat dur și elementele considerate de partea română drept dovezi în sprijinul acestor acuzații. Unul dintre acestea ar fi presupusa implicare a generalului-maior aviator în retragere Radu Theodoru, căruia i s-ar fi atribuit rolul de „viitor dictator militar”. Lipaev a calificat acest detaliu drept „ridicol”, subliniind că veteranul celui de-al Doilea Război Mondial are 101 ani.
Oficialul rus a precizat că reacția Moscovei la aceste acuzații a fost una „adecvată”, făcând referire la măsura de răspuns luată ulterior de Rusia: expulzarea unor angajați ai Ambasadei României de la Moscova.