Ambasadorul SUA la NATO: Suntem pe deplin conştienţi de importanţa unei Mări Negre puternice în contextul războiului din Ucraina şi ne asigurăm că nevoile aliaţilor noştri sunt satisfăcute atât de Alianţă, cât şi de SUA, care le furnizează ajutor strategi

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a dat asigurări, marţi, că SUA nu se retrag din Europa, însă a spus că Washingtonul îşi revizuieşte tot timpul postura, într-o abordare de tip „360 de grade”, având grijă să nu lase „goluri de securitate”. În ceea ce priveşte flancul estic, Statele Unite sunt pe deplin conştiente de importanţa strategică a Mării Negre, mai ales în contextul războiului din Ucraina, şi a spus că discută cu omologii săi, inclusiv cu ambasadorul României la NATO, astfel încât nevoile de securitate din regiune să fie satisfăcute atât de NATO, cât şi de SUA, care furnizează „ajutor strategic”.

„Am avut o mulţime de discuţii în Consiliul Nord-Atlantic cu aliaţii noştri, în special am vorbit cu ambasadorii din regiunea Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria, pentru că înţelegem importanţa strategică esenţială a Mării Negre mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Matthew Whitaker, într-un briefing de presă ţinut înainte de reuniunea de miercuri şi joi din Turcia a miniştrilor de externe din NATO, care vor pregăti summitul alianţei de luna viitoare, de la Haga.

„Am menţionat abordarea 360 de grade pe care NATO o are în legătură cu toate regiunile. Putem spune în legătură cu Ucraina că există un copil cu febră în familie, aşa este regiunea în NATO, şi trebuie să fim foarte atenţi, vorbim despre provocări şi ameninţări strategice”, a adăugat ambasadorul.

„Suntem pe deplin conştienţi de importanţa unei Mări Negre puternice în contextul războiului din Ucraina şi ne asigurăm că nevoile aliaţilor noştri sunt satisfăcute atât de alianţă, cât şi de SUA care le furnizează ajutor strategic”, a subliniat Matthew Whitaker, care şi-a preluat postul de la NATO la începutul lunii trecute.

Întrebat dacă Washingtonul plănuieşte retragerea forţelor sale din Europa, el a spus că SUA îşi revizuiesc tot timpul postura forţelor sale, dar „aşa cum au subliniat şi secretarii Marco Rubio şi Pete Hegseth (secretarul de stat, respectiv şeful Pentagonului – n.r.), Statele Unite nu se retrag din Europa”, a dat asigurări ambasadorul. „Avem discuţii în desfăşurare cu aliaţii noştri ca să ne asigurăm că nu sunt goluri de securitate, în timp ce noi trebuie să abordăm toate ameninţările de securitate la adresa Statelor Unite, în întreaga ţară”, a completat el. „Dar cu toţii navigăm în aceeaşi direcţie şi le cerem aliaţilor noştri din Europa să fie mai capacitaţi şi să fie parteneri egali”, a subliniat diplomatul reamintind că preşedintele Trrump „a fost clar că toţi aliaţii europeni plus Canada trebuie să-şi egalizeze cheltuielile” de apărare.

„Dar în acelaşi timp, unul dintre lucrurile pe care vreau să le accentuez este că trebuie să fie capacităţi bazate pe ţinte concrete şi trebuie să se întâmple în deplină consultare cu toţi aliaţii. Toţi trebuie să cădem de acord ce facem şi cine face ca să ne asigurăm că putem continua cu toţii împreună în cea mai măreaţă alianţă creată vreodată” – a afirmat reprezentantul SUA la NATO.

El a confirmat că următorul summit al NATO, din iunie, de la Haga, se va concentra pe planurile de investiţii în apărare şi pe dezvoltarea industriei de apărare. „Vom vorbi despre ameninţările de securitate din perspectiva a 360 de grade. Preşedintele Donald Trump le va vorbi aliaţilor şi partenerilor despre importanţa angajamentului de a investi în apărare”, a spus Whitaker confirmând că preşedintele american va fi prezent la summit, în condiţiile în care apăruseră speculaţii în presă că ar putea fi absent.

Burduja: Curtea de Apel Cluj a respins cererea Bankwatch de suspendare a autorizaţiei şi de oprire a lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podişor / Lucrarea, finalizată în proporţie de peste 95%, va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor

Mircea Fechet: Reorganizarea Romsilva, unul dintre jaloanele din PNRR aferent Cererii de plată numărul 4 / Piaţa lemnului, preţul masei lemnoase care fluctuează foarte mult, schimbările climatice care afectează fondul forestier determină măsuri urgente