Americanii nu vor să trimită arme nuclare în Europa de Est: cerere respinsă pentru președintele Poloniei

„Nu am vorbit cu președintele în mod specific despre această problemă, dar aș fi șocat dacă ar sprijini răspândirea armelor nucleare mai departe în est, în Europa”, a spus Vance într-un interviu acordat Fox News.

Așa a comentat Vance posibilitatea transferului de arme nucleare americane pe teritoriul polonez ca mijloc de descurajare, exprimată anterior de președintele polonez Andrzej Duda.

Solicitarea lui Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat pe final de mandat, îndeamnă SUA, într-un interviu publicat joi de Financial Times, să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni ruseşti, o solicitare care va fi probabil percepută la Moscova ca fiind extrem de provocatoare, conform News.ro.

Andrzej Duda a declarat că este „evident” că preşedintele Donald Trump ar putea redistribui în Polonia focoase nucleare americane stocate în Europa de Vest sau în SUA, o propunere pe care liderul polonez a declarat că a discutat-o recent cu Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina.

„Frontierele NATO s-au mutat spre est în 1999, deci 26 de ani mai târziu ar trebui să existe şi o mutare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, acest lucru este evident”, a declarat Duda în interviul acordat Financial Times. „Cred că nu este vorba doar de faptul că a venit timpul, ci şi de faptul că ar fi mai sigur dacă aceste arme ar fi deja aici”, a adăugat el.

Regimul comunist polonez a găzduit focoase nucleare sovietice în timpul Războiului Rece, dar stocarea unor astfel de arme din nou aproape de graniţele Rusiei – de data aceasta sub controlul SUA – ar fi privită de Kremlin ca o ameninţare gravă, notează FT.

Duda speră să relanseze un proiect de partajare nucleară pe care l-a prezentat fără succes administraţiei fostului preşedinte democrat Joe Biden în 2022.

Duda a declarat că depinde de Trump să decidă unde să desfăşoare armele nucleare americane, dar a amintit de anunţul făcut de preşedintele Vladimir Putin în 2023 că Rusia va muta arme nucleare tactice în Belarus. „Rusia nici măcar nu a ezitat când şi-au relocat armele nucleare în Belarus”, a spus Duda. „Nu au cerut permisiunea nimănui”, a subliniat el.

Context

Apelul lui Duda de a găzdui arme nucleare subliniază anxietatea crescândă din Polonia – împărtăşită şi de alte ţări din regiunea sa – cu privire la Rusia, care iese întărită din negocierile de pace cu Ucraina intermediate de Trump.

Duda, care este, de asemenea, comandantul suprem al forţelor armate ale Poloniei, a susţinut declaraţiile premierului polonez Donald Tusk – deşi sunt adversari politici – spunând că Polonia ar putea obţine, ca o alternativă, o protecţie prin extinderea „umbrelei nucleare” a Franţei, o idee propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Însă Duda a turnat apă rece peste sugestia lui Tusk de săptămâna trecută că Polonia ar putea să-şi dezvolte propriul arsenal nuclear. „Pentru a avea propria noastră capacitate nucleară, cred că ar fi nevoie de decenii”, a declarat preşedintele pentru FT.

În plus, preşedintele Duda l-a criticat pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru intervenţia „complet inutilă” în legătură cu Starlink, ceea ce a generat critici din partea secretarului de stat american Marco Rubio. „Nu discuţi cu administraţia americană pe Twitter, o faci prin canale diplomatice”, a spus preşedintele.

Duda a mai spus că nu poate lua în considerare posibilitatea ca Trump să revină asupra angajamentului pe care şi l-a luat în timpul întâlnirii lor de luna trecută cu privire la menţinerea trupelor americane în Polonia. „Îngrijorările legate de retragerea prezenţei militare a SUA din Polonia nu sunt justificate. Suntem un aliat credibil pentru SUA şi ei au, de asemenea, propriile interese strategice aici”, a spus el.

Noul şef al Pentagonului, Pete Hegseth, şi trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, au fost la Varşovia la mijlocul lunii trecute şi s-au întâlnit cu Duda, Polonia fiind prima ţară europeană în care secretarul apărării a făcut o vizită oficială. La rândul său, preşedintele Duda a fost primul lider european care s-a văzut cu Donald Trump după revenirea acestuia la Casa Albă, chiar dacă nu într-un cadru oficial. Duda a fost la Conferinţa conservatorilor americani de luna trecută, discutând cu Donald Trump chiar înainte ca acesta să-i primească peste câteva zile la Casa Albă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe premierul britanic Keir Starmer.

Duda a fost unul dintre partenerii internaţionali preferaţi ai lui Trump în timpul preşedinţiei sale din 2017-2021 şi cei doi s-au descris ca fiind prieteni.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Conflict între eleve ale unui liceu din Câmpina: Vestimentația – motivul principal

Rusia anunţă că a doborât patru drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova