Analişti: Yenul japonez şi francul elveţian, cele mai bune plasamente de refugiu în faţa tarifelor impuse de Trump

Investitorii se îndreaptă rapid către active de refugiu după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat săptămâna trecută o serie de tarife ”reciproce” extinse, iar printre cele mai căutate se numără yenul japonez, francul elveţian, obligaţiunile suverane şi câteva monede ”exotice”, potrivit analiştilor, relatează CNBC.

”Yenul japonez va fi probabil cea mai bună opţiune pentru a te proteja de tensiunile comerciale şi de o eventuală recesiune în SUA”, a declarat Ebrahim Rahbari, şeful strategiei de dobânzi la Absolute Strategy Research.

”Este ieftin, iar o posibilă scădere a dobânzilor în SUA va reduce diferenţialele de dobândă în raport cu yenul. În plus, deşi Japonia este un exportator important, dependenţa sa de comerţ a scăzut, mai ales pe fondul unei politici fiscale relaxate”, a explicat Rahbari pentru CNBC.

Yenul s-a apreciat cu aproximativ 3% faţă de dolarul american din 2 aprilie încoace, potrivit datelor LSEG. Rahbari a mai adăugat că francul elveţian este o altă ”alegere evidentă” ca acoperire investiţională. Francul a urcat şi el cu peste 3%, atingând un nou maxim al ultimelor şase luni la 0,846 faţă de dolar.

Aceste evoluţii vin în contextul în care alte monede majore se depreciază pe fondul incertitudinilor globale. Matt Orton, strateg-şef la Raymond James Investment Management, a susţinut şi el ideea că yenul şi francul sunt printre cele mai bune opţiuni pentru a atenua reacţiile bruşte ale pieţelor cauzate de tarife.

Totuşi, Orton consideră că francul ar putea fi o acoperire mai bună decât yenul, din cauza incertitudinilor privind traiectoria viitoare a dobânzilor stabilite de Banca Japoniei.

Jeff Ng, şeful strategiei macro din Asia la Sumitomo Mitsui Banking Corporation, a declarat că yenul tinde să se aprecieze în perioade de recesiune globală sau crize.

”Chiar dacă economia mondială evită o aterizare dură, yenul ar putea avea o evoluţie bună dacă BOJ va continua majorările de dobândă în timp ce alte bănci centrale reduc ratele”, a spus el.

Totuşi, Ng avertizează că economia Japoniei ar putea fi afectată de tarifele impuse de Trump, în special cele care vizează automobilele şi componentele. O economie slăbită ar putea determina Banca Japoniei să menţină dobânzile scăzute, ceea ce ar slăbi yenul.

Monede ”exotice” şi alte acoperiri?

Rahbari a mai menţionat că ar putea exista şi alte forme de protecţie în afara activelor tradiţionale, sugerând realul brazilian ca opţiune alternativă.

”Este o monedă ieftină, are un randament ridicat (carry) şi este relativ mai puţin expusă la comerţul global”, a explicat el. Realul brazilian este, de altfel, una dintre monedele cu cele mai bune performanţe în acest an.

Obligaţiuni şi aur

Investitorii au început să se orienteze şi către lichidităţi, obligaţiuni suverane şi alte active cu risc scăzut. Randamentele obligaţiunilor au scăzut, semn al unei cereri în creştere. Randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani a coborât cu 6% din 2 aprilie, atingând luni un minim de 3,873%.

Randamentul obligaţiunilor japoneze pe 10 ani a scăzut luni la 1,05%, o prăbuşire de 28,52% faţă de închiderea din 2 aprilie, când era 1,469%. Acesta este cel mai redus nivel atins din decembrie 2024.

 

China califică noua ameninţare tarifară a lui Trump drept „o greşeală peste o greşeală”: Ministerul Comerţului: Dacă SUA insistă pe calea lor, China va lupta până la capăt!

‘Dragoste’ de frate: Un român și-a atacat în două rânduri fratele internat într-un spital din Italia și a rănit un paznic