ANALIZĂ: Cluj-Napoca se detaşează de restul oraşelor, cu 82% din total închirierilor de birouri, în primele nouă luni. Piaţa de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat 22 de tranzacţii dintr-un total de 37 realizate în oraşele din afara Bucureştiului

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Cluj-Napoca a crescut, în primele nouă luni ale anului 2024, cu 153% faţă de întreaga suprafaţă închiriată în 2023, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate. Aceasta arată că piaţa de birouri din Cluj-Napoca a fost extrem de dinamică în 2024, înregistrând 22 de tranzacţii dintr-un total de 37 realizate în oraşele din afara Bucureştiului.

”Cluj-Napoca se detaşează de restul oraşelor, cu 82% din total închirierilor de birouri, în primele trei trimestre din 2024. În primele nouă luni ale anului 2024, suprafaţa de birouri tranzacţionată în Cluj-Napoca a crescut cu 153% faţă de întreaga suprafaţă închiriată în 2023. Până la sfârşitul anului, se estimează că volumul total al închirierilor va fi de trei ori mai mare comparativ cu anul precedent”, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Piaţa de birouri din Cluj-Napoca a fost extrem de dinamică în 2024, înregistrând 22 de tranzacţii dintr-un total de 37 realizate în oraşele din afara Bucureştiului. La nivel naţional, în afara Capitalei, au fost închiriaţi 49.044 mp de spaţii de birouri, dintre care 40.477 mp în Cluj-Napoca.

Centrele regionale şi universitare au evoluat într-un ritm diferit în ceea ce priveşte cererea de birouri. În Timişoara şi Braşov, de exemplu, închirierile sunt considerabil mai mici faţă de anul trecut, însă există negocieri în desfăşurare cu companii care ar putea intra pe aceste pieţe, finalizarea acestora fiind aşteptată până la sfârşitul anului.

“ Există o tendinţă pozitivă în piaţa de birouri din Cluj-Napoca. Anul acesta, Clujul este pe primul loc, la mare distanţă de celelalte oraşe. Creşterea a fost robustă, atât pe segmentul închirierilor de spaţii noi, cât şi pe segmentul reînnoirilor de contracte de închiriere, ponderea fiind aproape egală între cele două opţiuni – de mutare sau de păstrare a sediului. Anul trecut, acest municipiu se afla pe locul trei în topul oraşelor, privind tranzacţiile de închiriere, incluzând şi renegocierile, primele locuri fiind ocupate de Timişoara şi Iaşi, dar în acest an s-a detaşat vizibil”, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Printre companiile notabile care au închiriat birouri în Cluj-Napoca se numără: Orange, cu un spaţiu de 2.000 mp în Hexagon Offices, Banca Transilvania, tot 2.000 mp, cerere nouă, Endava a reînnoit un contract pentru o suprafaţă de 4.300 mp, în United Business Center Tower.

În Timişoara, în primele nouă luni din 2024, s-au încheiat opt tranzacţii de birouri moderne, cu tot cu mutări şi renegocieri de contracte, cu o suprafaţă totală de 6.064 mp. Cel mai mare contract a fost o renegociere realizată de compania SAP, în clădirea AFI Park Timişoara, cu o suprafaţă de 2.000 mp.

Pe locul trei în topul oraşelor se află Braşovul, cu trei tranzacţii ce cumulează o suprafaţă de 1.563 mp. În ceea ce priveşte preferinţele chiriaşilor, companiile Mitel şi Fortech au ales proiectul Coresi Business Park, iar Softone s-a îndreptat spre AFI Park Braşov.

În Cluj-Napoca se încheie un ciclu de primă închiriere la cele mai noi clădiri de birouri din oraş şi ca urmare se înregistrează un val de renegocieri şi de mutări între clădirile existente.

Primele livrări substanţiale de spaţii noi de birouri sunt estimate a avea loc în perioada 2026-2027, pentru că mai multe proiecte de birouri anunţate în trecut au fost amânate, cu toate că aveau autorizaţii de construire.

În ceea ce priveşte închirierile noi, firme care îşi mută sediile, acestea au cumulat o suprafaţă de 19.122 mp, în primele nouă luni din 2024, un record al ultimilor trei ani. În 2023, în întreg anul s-au închiriat spaţii noi cumulând 10.452 mp.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital market, research, rezidenţial dar şi servicii de Property Management şi Project Management. Pe zona de Property Management compania are în administrare peste 110.000 mp de spatii de birouri, retail şi spaţii industriale. Printre cei mai mari clienţi recurenţi ai Fortim Trusted Advisors se numără Morgan Stanley, Add Value Management, Indotek, Kesz şi First Property Asset Management. De asemenea, pe segmentul de birouri compania s-a ocupat de tranzacţionarea de spaţii pentru Reckit Benkiser, Renault, Fortech, Grohe, Credius, OLX Group, Multinode Network, AHI Carrier, AVL,UMT Software, Future Electronics, The Home sau Bioderma. Fortim Trusted Advisors oferă servicii de vânzare, evaluare, bugetare, cercetare de piaţă, branding şi marketing pentru sectorul rezidenţial, Corallis fiind un exemplu de proiect rezidenţial pentru care furnizează consultanţă completă.

 

UPDATE – Deputaţii au adoptat un proiect de lege care interzice creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă, începând cu data de 1 ianuarie 2027

Sibiu: 23 de oferte pentru Proiectul tehnic de eficientizare energetică al Sălii Transilvania / Preşedinte CJ: Până la finalul lunii decembrie, toate ofertele vor fi analizate / Proiect din fonduri europene în valoare de peste 12 milioane de euro