În opinia analiştilor, faptul că avem relaţii economice mai mult simbolice cu SUA (2,2 miliarde euro exporturi/1,3 miliarde euro importuri) poate reprezenta, în mod paradoxal, un avantaj al României, din perspectiva impactului războiului tarifelor.
În esenţă, efectele vor fi destul de limitate, de ordinul a maximum 2 – 3 miliarde euro anual, având în vedere expunerea redusă atât în industria auto, cât şi în cea a mobilei, IT, produse chimice etc.
În aceste condiţii şi cum România nu poate negocia cu Washington-ul direct, tarifele vamale fiind o atribuţie exclusivă a Comisiei Europene, nu ne rămâne decât să ieşim la vânătoare de investitori, consideră analiştii companiei. Cum sentimentul de incertitudine este preponderent, ţările care vor veni cu oferte investiţionale concrete vor avea un avantaj semnificativ într-o mare de probleme, arată sursa citată.
„Este absolut necesar ca cei de la Ministerul Economiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Guvern şi celelalte instituţii implicate să construiască un pachet de ofertă pentru investitori – facilităţi fiscale pentru investitorii greenfield, oferte de concesiune cu tarife zero pentru terenuri din proprietatea publică, un one-stop office pentru aprobarea de autorizaţii şi obţinerea tuturor actelor pentru care cei care vor să investească în România. În loc de taxa pe stâlp şi cea pe cifra de afaceri a multinaţionalelor, ar trebui să venim cu facilităţi pentru cei care reinvestesc capitalul în active fixe, pentru cei care vor să creeze locuri de muncă în România. Din această perspectivă, sper ca reforma fiscală pregătită de ministrul Finanţelor să anunţe scăderea taxelor, mai ales pe muncă, eliminarea taxelor pe stâlp şi cifra de afaceri alături, bineînţeles, de măsuri concrete pentru a reduce evaziunea fiscală”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames, citat în comunicat.
România poate atrage investiții de peste 50 de miliarde de euro
România are şanse să atragă investiţii de peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu, mai ales în contextul procesului de reconstrucţie a Ucrainei şi de exploatare a resurselor naturale ale României, arată un studiu Frames privind oportunităţile investiţionale din România, lansat la finalul anului trecut.
„Dezvoltarea unei legislaţii favorabile pentru investiţiile în parcuri industriale trebuie să se afle în prim-plan, alături de focusul pe zona energetică – energia electrică şi gazele având şanse să devină principalele noastre mărfuri de export în orizontul următorilor 10 ani”, arată analiza Frames.
Analiştii Frames au atras atenţia asupra faptului că Bursa de Valori Bucureşti a pierdut peste 5,6 miliarde euro (28 de miliarde de lei) în ultima săptămână şi consideră că aceasta trebuie să devină principalul instrument financiar al economiei în următorii ani.
„Listarea companiilor de stat la BVB va atrage investitorii, fondurile de investiţii. În plus, poate să aducă şi mai mulţi investitori autohtoni pe bursă. Doar dacă vom avea o paletă de oferte extinsă, îi vom convinge pe oameni să caute şi alte investiţii decât cele în imobiliare şi titluri de stat. Pe fondul războiului comercial, vedem deja că mulţi investitorii români au intrat în panică şi şi-au lichidat o parte dintre poziţiile aflate pe pierdere. E un fenomen care poate fi contracarat pe de o parte de mesajele publice ale autorităţilor – cu planuri concrete de susţinere a economiei – şi pe de altă parte prin stimularea acestui sector vital pentru economie prin anunţarea unui calendar clar de listări la bursă”, spun experţii de la Frames.
În opinia acestora, este absolut necesar ca Guvernul să vină rapid cu o strategie concretă de susţinere a sectoarelor afectate de criza tarifelor.
„Cu date concrete, cu linii de finanţare, cu un time-line concret. Altfel, vom rămâne cu declaraţiile politice şi vom vedea cum economia suferă. Să nu uităm că celebrul plan de reindustrializare a României, care urma să prevadă investiţii de 1 miliard de euro (destul de mici raportat la dorinţe), a rămas doar pe hârtie, bugetul pe 2025 nealocând niciun ban pentru acest proiect”‘, a declarat Adrian Negrescu.
Legea trebuie modificată
Practic, statul trebuie să modifice legislaţia în domeniul bursier, în sensul reducerii taxelor pentru cei care susţin dezvoltarea unei alternative la finanţarea bancară, foarte scumpă pe termen mediu şi lung.
„Prin susţinerea fondurilor de investiţii care îşi fac curajul de a investi în firmele româneşti, prin facilităţi pentru cei care cumpără acţiuni, care susţin firmele româneşti, putem dezvolta o ofertă alternativă, mai ieftină de cât cea bancară, pentru companiile din ţara noastră. În aceste momente e nevoie de acţiune, nu de incertitudine, şi putem construi rapid o ofertă investiţională care să atragă fluxurile de capital afectate de această lipsă de predictibilitate economică”, arată analiza Frames.
Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 3,9% în ultima săptămână. Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe segmentul principal a coborât de la 75,05 miliarde euro (373,5 miliarde lei) la 69,42 miliarde euro (345,5 miliarde lei). Cele mai mari valori de tranzacţionare au fost înregistrate pe Banca Transilvania (preţul acţiunilor a scăzut cu 4,88%), Romgaz (- 2,98%), Petrom (minus 3,03%), BRD (- 3,02%), Hidroelectrica (- 2,83%) şi Digi (- 3,57%). Printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat Electrica – minus 12,36%, Impact – minus 11,99%, Transgaz – minus 7,8%.
„Petrom şi Alro vor fi, cu siguranţă, afectate de efectele războiului tarifelor – Alro pe zona de aluminiu, Petrom din cauza scăderii preţului petrolului. Însă, să nu uităm că dezvoltarea proiectului gazelor din Marea Neagră va genera un business semnificativ, iar pentru Alro şi ceilalţi jucători din industria materialelor, reconstrucţia Ucrainei şi planul de reînarmare al Europei vor aduce un plus de comenzi. Trebuie să privim în perspectivă la toate titlurile importante de pe piaţă, inclusiv la potenţialul Fondului Proprietatea, un alt vector de creştere pentru atractivitate investiţională a României în orizontul următorilor ani”, a susţinut Negrescu.