„Un vicepremier a plecat. Au mai rămas 4! Hai că se poate! Fie să nu mai rămână niciunul!”, a fost reacția președintelui AUR, George Simion.
Ce spune purtătorul de cuvânt al AUR
„Dragoș Anastasiu a plecat. Un vicepremier în minus, au mai rămas patru! Hai că se poate!
După zile întregi de tăcere, de sfidare a românilor, Dragoș Anastasiu a demisionat, așa cum AUR a cerut public printr-o scrisoare deschisă. Era un gest de igienă morală din partea unui vicepremier care timp de opt ani a dat mită pentru a fi ocolit de instituțiile statului. Este un gest minim de decență, pe care l-a făcut, chiar dacă forțat de evidențe și presiune publică. Dar modul lamentabil în care a încercat să-și justifice faptele arată exact de ce România e blocată de 35 de ani între ‘șpăgi de supraviețuire’ și ‘șpăgi de îmbogățire’ (n. r.: subiectul pe larg, aici).
Să spui, cu seninătate, că ‘ai dat șpagă ca să nu se închidă firma’, ca și cum ai fi un erou național care salvează angajați, arată dispreț pentru lege, pentru românii cinstiți și pentru toți antreprenorii care respectă regulile și își plătesc taxele”, a spus Tănasă.
AUR: „Este o încercare penibilă de a transforma mita în sacrificiu.”
„De a transforma corupția în martiraj. Practic, prin tot discursul său, Dragoș Anastasiu a oficializat șpaga de supraviețuire ca instrument în relația cu statul.
A dat șpagă nu ca să salveze România, ci ca să-și salveze afacerea. Iar acum încearcă să iasă pe ușa din dos cu aplauze, încercând să emoționeze în mod fals opinia publică.
Acum rămânem cu patru vicepremieri. Patru funcții de decor, patru figuri de paie într-un guvern care taie salarii, pensii și subvenții pentru oameni cinstiți, dar menține privilegiile pentru sinecuriști.
Românii nu mai pot fi păcăliți. Unul a plecat. Cine urmează?”, a declarat deputatul AUR, Dan Tanasă.
Demisia vicepremierului
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat duminică întreg contextul dosarului în care este implicat „ca martor” și și-a anunțat demisia. „Aveam de ales între faliment sau să dau curs șantajului”, spune Anastasiu. El a afirmat că funcționarul de la ANAF îi teroriza colaboratorii.
„În acest moment, în acest climat, mie mi este foarte clar că nu mai pot să ajut. Pentru că, indiferent ce-aș spune, indiferent ce-aș face, va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus la extrem. Asta este motivul pentru care, discutând cu premierul, i-am spus că voi face mai mult rău decât voi face bine și că e momentul să fac un pas în lateral, în spate, cum vreți să-l numiți și să demisionez. Plecarea mea din guvernul României nu înseamnă că reformele nu trebuie să meargă mai departe. Am făcut pași importanți în ceea ce privește pregătirea unui pachet larg de reforme pe șapte piloni, de la frauda fiscală până la imaginea României, de la resursa umană până la simplificare, de la digitalizare, până la reforma administrativ-teritorială. Sunt pași importanți făcuți pe reforma companiilor de stat care ne produc foarte multe subvenții. Avem 15 miliarde de RON subvenții în fiecare an pe care fiecare cetățean le suportă din buzunar”, spune Anastasiu.
Vicepremierul afirmă că plecarea sa din guvern nu înseamnă că reformele premierului Bolojan trebuie să se oprească.
„Fac un apel public premierului să preia personal grupul de lucru. Îl rog pe premierul României să țină cont de toate pregătirile făcute pentru a repune pe picioare AMEPIP, pentru a schimba componențele din Consiliul de Administrație, pentru a reduce numărul de oameni în Consiliul de Administrație, pentru a reduce din beneficiile pe care unii nemeritat, alții meritat, le au în Consilii și, în special, pentru a face indicatori de performanță relevanți. Îl rog să continue această muncă punându-i la treabă și pe cei din privat care și-au declarat intenția să ajute și au fost luați la țintă”, ma spune Anastasiu.
Vicepremierul demisionar a mai spus că nu vrea să decredibilizeze imaginea Guvernului României.
„Nu vreau să decredibilizez imaginea Guvernului României, e momentul să plec, dar nu înainte de a face un apel sau mai multe apeluri. Am discutat foarte mult în această perioadă cu foarte multe organizații de business patronale și etc., etc. A fost o efervescență extraordinară. Au venit idei, au venit propuneri, au venit soluții, au venit oameni cum n-a fost niciodată. Pentru că au simțit că se poate face reformă. Îi rog să nu se demobilizeze. Știu că toți mi-au trimis mesaje să rezist, să merg mai departe – dar dacă aș rezista și aș merge mai departe, că nu e despre mine, că eu rezist, am trecut prin multe lucruri grele în viața mea și am plătit pentru el. Am făcut multe greșeli și am plătit pentru ele. Îi rog să nu se demobilizeze și să continue să facă ce au făcut și până acum. Îi rog să nu fie dezamăgiți că cineva venit din mediul privat face un pas în lateral. Îi rog pe toți cei care au criticat și pe toți cei din mediul privat să găsească pe cineva mai bun, să găsească pe cineva curat, perfect dacă se poate. Dar nu să stea și doar să critice. Fac acest apel. Implicați-vă!”, spune Dragoș Anastasiu.
Dragoș Anastasiu a spus că el nu este „șpăgar”.
„Nu, nu sunt șpăgar. Sunt un om onest și integru. Și când am avut întregul adevăr, m-am dus la DNA. Reforma trebuie să continue. Plecarea mea nu va opri acest lucru. Să nu se bucure prea mulți. Avem un premier decis să continue reforma. Nu, nu am mințit. Tot ce-am spus a fost adevărat. Antreprenorii nu trebuie să poate anatema incorectitudinii și nu trebuie să fie demobilizați. Și nu în ultimul rând, statul trebuie să devină un partener loial al business-ului”, a mai spus Anastasiu.
În încheierea unui monolog care a durat aproape o oră, Anastasiu a mulțumit familiei sale „care s-a uitat la televizor” și și-a șters lacrimile.