Anchetă: Copii din țări sărace sunt exploatați să cerșească pe TikTok ‘cadouri digitale’. Platforma ia 70% din bani

Multe transmisii live pe respectiva platformă arată familii care cerșesc în medii domestice. Dar nu numai atât. Sunt şi oameni care fac acrobații, se lovesc și se rănesc, se acoperă cu noroi doar pentru a primi niște bani în schimb.

Imaginile arată oameni care dorm și se trezesc doar atunci când primesc un cadou „virtual”, mulțumindu-le pentru generozitate donatorilor cu un dans. Astfel, în loc să cerşească pe străzi, acești copii cer recompense şi cadouri în fața camerelor de filmat.

Cele mai virale imagini arată cum o fată în fața unei camere sare și strigă: „Mulțumesc, te iubim!” după ce a primit un trandafir digital de la o femeie din SUA care l-a cumpărat de pe TikTok pentru aproximativ un cent.

Trei copii pozează cu picioarele încrucișate și cu mâinile deschise, uitându-se în camera telefonului mobil: „Vă rog să ne ajutați, suntem săraci”, spune cel mai mic. Ei par să transmită dintr-o colibă ​​din Afganistan sau din Pakistan, unde trăiesc în sărăcie extremă.

Timp de mai multe ore, ei cerșesc „cadouri virtuale” de la miile de oameni de pe cealaltă parte a ecranului care donează monede virtuale care pot fi apoi convertite în bani reali.

Micii cerșetori aflați în sărăcie extremă plâng și aplaudă cerând cadouri de la cei care îi urmăresc, dar platforma socială ia comisioane foarte mari, până la 70%, a arătat ancheta jurnalistică.

TikTok declară că interzice cerșitul din partea copiilor și alte forme de cerșit în condiții de exploatare și menține politici stricte cu privire la utilizatorii care transmit live. Totuși, potrivit investigației ziarului britanic, platforma socială pare să promoveze activ aceste videoclipuri, câștigând până la 70% din traficul pe care îl generează.

O mare parte din conținut pare să aibă loc în cadrul unor familii sărace din Indonezia, Pakistan, Afganistan, Siria, Egipt și Kenya, dar alte transmisii live par să fie rezultatul unei acţiuni organizate în care copiii sunt presați să cerșească.

De fapt, unele imagini, după cum relatează The Guardian, arată diferiți copii și adolescenți care transmit din aceeași locație în fiecare zi. După ce situaţia a fost raportată de ziarul britanic, TikTok a eliminat unele conturi.

Olivier de Schutter, raportorul special al ONU pentru sărăcia extremă și drepturile omului, a numit tendința drept o „situaţie șocantă” și a acuzat TikTok și intermediarii că „profită de pe urma sărăciei oamenilor”, îndemnând platforma socială să-și implementeze în mod activ politicile.

Jeffrey DeMarco, expert în prejudicii digitale la Salvați Copiii, a declarat: „Practicile documentate reprezintă abuzuri semnificative și trebuie luate măsuri imediate pentru a se asigura că platformele nu mai permit sau nu mai beneficiază direct sau indirect de conținut ca acesta”.

Nu este prima dată când platforma digitală este criticată pentru că profită de conținut creat de populații extrem de sărace. În 2022, BBC a investigat familiile din taberele de refugiați sirieni care cerșeau bani, raportând transmisiuni în direct de ore întregi cu copii sirieni cerșind și aplaudând pentru pomană.

BBC monitorizase timp de cinci luni aproximativ treizeci de profiluri de refugiați sirieni: câștigurile de pe platformă erau mari, dar în realitate banii care ajungeau la familii erau foarte puțini. Un jurnalist s-a prefăcut apoi că este un refugiat sirian contactând o agenție afiliată TikTok pentru a obține un telefon mobil și un cont.

După ce a început să transmită în direct, colegii săi din redacție i-au trimis cadou 106 de dolari, dar reporterului sub acoperire i-au mai rămas doar 33 de dolari.

Focuri de armă la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord: Armata noastră a transmis un mesaj de avertizare

Cercetătorii fac anunțul pentru milioane de oameni: Ar fi descoperit soluția pentru vindecarea definitivă a alopeciei