Analistul economic a postat un mesaj în care explică foarte clar tot mecanismul.
„Ce înseamnă euro-izarea care va veni și mai strict în viitor ? Am trecut mulți ani prin asta și e simplu de înțeles știm mecanismele
Salariile din privat și prețurile sunt toate calculate în eur la cursul zilei. Toată lumea își ține economiile în eur . Deci – sectorul privat funcționează full pe eur, nu e afectat de scăderea sau riscul pe leu.
Cine o încasează ? Exclusiv și complet – bugetarii, pensionarii și asistații sociali. Acolo se face ajustarea.
Deci – o cădere a Ron de 20% cât tot aud ca e posibil – înseamnă de facto a tăiere a pensiilor și salariilor bugetarilor cu 20%. Scurt . Asta e efectul de primă rundă doar. Și agenție – ce interesant – ajută asta mult la echilibrarea bugetului. Și dă – în plus o să fie dați afară mulți bugetari.
Unde se va simți efectul cel mai tare ? În județele și locurile cu puține investiții private – fix unde au votat cum au votat. Pentru ca – dacă ești zilier sau lucrezi la birt sau magazinul sătesc – păi banii pe care îi încasai veneau de la bugetarii bine plătiți din zona ta și de la pensionari. Știi și tu asta ca de aia ești frustrat, huo la sistem. Nu slugarim la bugetari . Acuma aia o să fie pe ulei dar tu și mai mult.
Nu mă bucur deloc. Brutalitatea ajustării va fi imensă. Și e absolut inevitabilă. E deja mult prea târziu să evităm așa ceva.
Păstrați postarea – ține-ți-o bine undeva – și vorbim după.”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Cursul valutar oficial, de referinţă, anunţat joi de BNR a ajuns la 5,1222 lei pentru un euro, faţă de 5,0991 lei înregistrat miercuri. Marţi a fost pentru prima dată când 1 euro a depăşit 5 lei, prag apărat până acum de BNR. Dolarul a ajuns la 4,5369 lei, de la un curs de 4,4898 lei.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat marţi că, „într-adevăr”, în ultimele zile este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă”.
Moneda României a slăbit cu peste 2% şi a depăşit nivelul cheie de 5 lei/euro după prăbuşirea guvernului ţării, mişcarea bruscă indicând faptul că factorii de decizie de la Bucureşti şi-au relaxat controlul asupra monedei, a scris Bloomberg în aceeaşi zi.
Ministrul interimar al Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, că există „o presiune asupra cursului” (n. red. leu-euro), „confirmată şi de Banca Mondială”, în contextul în care, marţi, a fost depăşit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, anunţat de BNR. Taczos spune că în aceste condiţii „e posibilă o aterizare «hard» a economiei şi că o aterizare «very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică. La rândul său, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, afirmă că se teme că nu se vor putea evita măriri de taxe după instalarea noului guvern.
„Există o presiune asupra cursului. Cu siguranţă este o presiune confirmată şi de Banca Naţională, dar încă o dată şi profesionalismul, şi rezervele, şi experienţa BNR asigură o gestionare corectă a situaţiei şi cu siguranţă lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere. Este nevoie de o refomă fiscală. Dacă m-aţi fi întrebat acum o săptămână, aş fi spus că încă văd o posibilitate ca anul acesta 2025 să se termine fără modificări substanţiale pe partea de venituri, adică taxe şi impozite. Lucrurile trebuie analizate după alegeri de către cei care nu vor fi interimari. Dar din punct de vedere fiscal, lucrurile nu stau atât de rău. Este posibilă o aterizare «hard», ca să nu spun «soft», că e puţin credibil. Este posibilă o aterizare «hard». «Very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică”, a afirmat Tanczos Barna.