Andrei Corlan: Buna gestionare a substanţelor chimice este esenţială pentru protejarea sănătăţii umane şi a mediului / În ultimii trei ani au fost verificaţi 780 de operatori din domeniu / Principalele deficienţe

#image_title

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a transmis, marţi, că buna gestionare a substanţelor chimice este esenţială pentru protejarea sănătăţii umane şi a mediului, de aceea domeniul este în permanenţă în atenţia comisarilor. În ultimii trei ani, au fost verificaţi 780 de operatori din domeniu şi peste 2.300 de produse, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 512.000 lei.

Garda Neţională de Mediu anunţă, marţi, că Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, a participat la Conferinţa ”Sustenabilitate şi inovaţie în industria vopselelor”, având ca temă ”Tranziţia spre produse ecologice şi reglementări verzi în industria chimică – vopselele şi tencuieli”.

În acest context, comisarul general a transmis un mesaj clar privind rolul Gărzii Naţionale de Mediu în domeniul industriei chimice, prin încurajarea unei pieţe oneste şi descurajarea practicilor ilegale.

”Buna gestionare a substanţelor chimice este esenţială pentru protejarea sănătăţii umane şi a mediului, motiv pentru care Garda Naţională de Mediu supraveghează această piaţă în mod constant, prin controale periodice şi prin aplicarea de sancţiuni”, a afirmat Andrei Corlan.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, au fost verificaţi 780 de de operatori din domeniu şi peste 2.300 de produse, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 512.000 lei.

Cele mai frecvente neconformităţi constatate în timpul controaleleor au fost: 

  • inscripţionarea incorectă a etichetei;
  • fişe cu date de securitate incomplete ;
  • lipsa actelor de reglementare;
  • lipsa evidenţelor pentru gestionarea deşeurilor
  • lipsa unui registru pentru substanţele periculoase
  • nerespectarea legislaţiei referitoare la predarea deşeurilor rezultate din activitatea desfăşurată

”Strategia mea principală, de la preluarea conducerii GNM, nu este doar coerciţia şi creşterea numărului de controale sau sancţiuni, ci valorificarea volumului de informaţii pe care le acumulăm în timpul acestor inspecţii în sensul promovării unor idei pentru modificarea legislaţiei existente, astfel încât politica naţională să reflecte ceea ce ne-am asumat din perspectiva europeană”, a mai declarat Andrei Corlan.

Potrivit datelor transmise de oficialii GNM, evenimentul care a avut loc la Institutul Naţional de Statistică reprezintă prima reuniune a companiilor, specialiştilor şi autorităţilor implicate în protecţia mediului, din Romania, cu precădere companii şi asociaţii din zona de vopsele şi tencuială decorativă, dar şi industriile conexe şi cele de reciclare, specialişti şi comunitatea de cercetare.

 

Acuzat că a primit ‘to-do-list’, ministrul dă cărțile pe față: Comisia Europeană nu ne impune nimic

Asiguratorii au deschis peste 1.200 de dosare de daună ca urmare a pagubelor produse de vijeliile de săptămâna trecută