Proporţia femeilor care nu fac controalele recomandate în cursul sarcinii rămâne una crescută, afirmă medicul ginecolog Andrei Dumitrescu, de la Spitalul Judeţean Călăraşi. Acesta spune că cel mai adesea explicaţiile pe care femeile le dau pentru faptul că nu merg la medic în timpul sarcinii sunt legate de costurile controalelor, deşi gravidele beneficiază de investigaţii medicale gratuite.
Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, afirmă la Medika Tv că numărul femeilor adulte care ajung la spital pentru a naşte după ce în cele 9 luni de sarcină nu au făcut controalele recomandate în timpul gravidiei este în continuare unul crescut.
„Motivele sunt multiple. Motivele principale sunt cele financiare. Ele consideră că este extraordinar de scump să vină să îşi investigheze sarcina, dar unele duc şi la un extrem nefăcând absolut nimic, pentru că ”Am auzit, mi-a spus o vecină, o rudă că a costat-o foarte mult”. Gravidele beneficiază de asigurare gratuită din partea statului pentru perioada sarcinii şi pentru cele şase săptămâni de după naştere”, a declarat Andrei Dumitrescu.
Medicul a explicat că medicii le îndeamnă pe femei să îşi facă analizele de bază, care se fac în baza unei foi de internare de zi, femeile care se internează pentru o zi putând beneficia inclusiv de ecografia pentru sarcină.