ANPC a amendat cu 2,6 milioane lei comercianţii de lapte şi produse lactate, din toată ţara / Echipele de control au găsit lapte expirat, produse lactate cu urme de alterare, lapte vândut în ambalaj deteriorat

#image_title

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat cu 2,6 milioane de lei comercianţii de lapte şi produse lactate, în urma unei acţiuni desfăşurate în toată ţara. Echipele de control au descoperit lapte expirat, comercializarea unor produse lactate cu urme evidente de alterare, lapte vândut într-un ambalaj deteriorat. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare peste două tone de produse lactate.

Reprezentanţii ANPC au anunţat, joi, că în luna iunie a avut loc o acţiune la nivel naţional de verificare a modului în care sunt comercializate produsele lactate. 

Acţiunile au vizat 670 operatori economici, 500 dintre aceştia înregistrând diferite nereguli.  Totodată au fost verificate aproximativ 30 tone de lapte şi produse lactate, la peste şase tone dintre acestea constatându-se deficienţe. 
Echipele de control au dat 482 de amenzi contravenţionale în valoare de 2,6 milioane de lei şi au oprit definitiv de la comercializare peste două tone de produse lactate, în valoare de 75.000 de lei. 

”Atunci când vorbim despre produse perisabile precum laptele şi lactatele, toleranţa faţă de nerespectarea regulilor este zero. Nu vom ezita să aplicăm măsuri ferme şi sancţiuni drastice ori de câte ori vom identifica abateri. Operatorii economici trebuie să înţeleagă că orice neglijenţă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. ANPC va intensifica acţiunile de control, iar cei care nu respectă legea vor suporta consecinţele”,  a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca. 
Principalele nereguli constatate au fost: comercializarea laptelui de consum şi a produselor lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv,  a datei  limită de consum stabilite  de  producători (84% dintre judeţe); comercializarea unor produse lactate cu modificări organoleptice de aspect şi culoare, cu urme evidente de alterare; comercializare laptelui şi a unor produse lactate cu ambalaj deteriorat; 
comercializarea produselor lactate în spaţii comune cu produse cu adaos de alte tipuri de grăsimi/proteine, altele decât cele de origine lactată, fapt ce induce în eroare consumatorul privind natura produselor; lipsa unei informări corecte, complete şi precise a consumatorilor, care să permită alegerea raţională, în conformitate cu nevoile lor.
Alte abateri descoperite au fost: folosirea unor condiţii necorespunzătoare de depozitare şi păstrare a produselor, care pot determina apariţia riscului de contaminare a produselor; nerespectarea regimului de temperatură indicată de producător, pentru păstrarea produselor (comercializarea acestora la temperaturi de peste 10°C, comparativ cu cea recomandată de producător, respectiv 2-8 °C); lipsa informaţiilor obligatorii referitoare la produsele lactate vrac, comercializate în pieţele agroalimentare (procent de grăsime, data fabricaţiei, data durabilităţii minimale, condiţii de păstrare etc.);lipsa afişării substanţelor cu potenţial alergen pe care le pot conţine produsele lactate.

OpenAI își dublează veniturile și ajunge la 12 miliarde de dolari anual

INS: Rata şomajului în luna iunie a fost de 5,8%, asemănător cu cea ȋnregistrată ȋn luna mai