„Controalele au vizat respectarea drepturilor consumatorilor în unităţile de cazare, alimentaţie publică, comerţ şi servicii, cu accent pe siguranţa alimentară, condiţiile de igienă şi informarea corectă a consumatorului”, se arată în informarea Autorităţii.
ANPC a aplicat 122 de amenzi contravenţionale şi a dat 104 avertismente, fiind emise, totodată, cinci invitaţii de clarificare a documentaţiei.
Principalele abateri constatate: produse alimentare cu data limită de consum depăşită sau cu modificări organoleptice; preparate din carne fără etichetare clară privind data deschiderii sau elementele de caracterizare; condiţii neigienice în spaţii de preparare şi depozitare (frigider neigienizat, paviment murdar, tăvi cu grăsime arsă, prezenţa insectelor, zone cu mucegai); lipsa informării privind alergeni, ţara de origine a legumelor şi fructelor, avertizări de siguranţă (ex. imazalil la citrice), sau despre taxa SGR; frigidere nefuncţionale sau care nu respectau temperatura de păstrare a produselor; nerespectarea condiţiilor de depozitare pentru produse perisabile şi congelate.
De asemenea, s-au mai constatat abateri privind: produse nesigure sau periculoase (ex. jucării cu marcaj CE neconform, ambalaje deteriorate, produse expuse la soare, promoţii fără produs de referinţă); lipsa autorizaţiilor de funcţionare, a afişării certificatelor de clasificare sau a documentelor de calitate; nereguli privind etichetarea (lipsa importatorului/distribuitorului, lipsa traducerii în limba română); lipsă meniu în format 201, lipsă informaţii nutriţionale şi ingrediente, lipsă tarif check-in/check-out; spaţii de joacă neconforme, lipsă avertizări de siguranţă; ulei uzat cu resturi arse, agregate frigorifice cu rugină şi mucegai, lipsă verificări metrologice.