Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat în această săptămână 173 de operatori economici de pe litoral şi au dat amenzi de peste 730.000 de lei. Echipele de control au închis temporar zece unităţi până la remedierea deficienţelor. Printre neregulile găsite au fost: produse expirate, utilizarea unor echipamente cu grad ridicat de uzură, produse alimentare cu stare termică modificată, saltele deteriorate, grupuri sanitare neigienizate.
Reprezentanţii ANPC au anunţat, sâmbătă, că în perioada 21 – 27 iulie, comisarii din cadrul Comandamentului Litoral ANPC 2025 au verificat 173 de operatori economici de pe litoralul românesc, iar 146 dintre aceştia au fost amendaţi cu 732.000 lei.
Principalele abateri constatate au fost: prestarea serviciilor în spaţii neautorizate; comercializarea produselor cu termen de valabilitate depăşit; condiţii necorespunzătoare de depozitare şi păstrare a produselor; utilizarea echipamentelor/ustensilelor cu grad ridicat de uzură; produse alimentare cu starea termică modificată; lipsa informării corecte, complete şi precise a consumatorilor privind lista meniu şi tarifele aferente; lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare; lipsa elementelor de identificare şi caracterizare pentru produsele oferite spre comercializare.
Alte nereguli descoperite de echipele de control au fost: lenjerii/prosoape/saltele deteriorate, sisteme de aer condiţionat neigienizate, mobilier degradat; grupuri sanitare neigienizate; nerespectarea măsurile specifice referitoare la activităţile de operare a plajelor turistice.
Comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de 33.908 lei, dar şi oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 10 operatori economici.
”Rezultatele acţiunilor de control desfăşurate de Comandamentul Litoral ANPC reflectă necesitatea unei monitorizări continue şi riguroase a modului în care operatorii economici respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Măsurile dispuse – de la sancţiuni contravenţionale până la oprirea temporară a prestării serviciilor – sunt instrumente esenţiale pentru prevenirea şi corectarea practicilor care pot afecta sănătatea, siguranţa sau interesele economice ale consumatorilor. În acest context, reafirmăm angajamentul instituţiei noastre pentru aplicarea fermă şi consecventă a cadrului legislativ în vigoare”, a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.