Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a început controalele specifice în toată ţara, înaintea Paştelui, pentru a preveni riscurile de toxiinfecţii alimentare şi a asigura siguranţa alimentelor destinate consumatorilor. Aceste verificări vor fi făcute de medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).
ANSVSA precizează, într-un comunicat de presă, că aceste controale au ca scop verificarea respectării normelor de siguranţă alimentară în pieţe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unităţi de tranşare, procesare şi depozitare a alimentelor, precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.). De asemenea, vizează monitorizarea circulaţiei şi sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală şi siguranţă alimentară, precum şi controlul transportului şi comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, peşte etc).
Controalele se vor desfăşura între 19 martie – 19 aprilie 2025, înaintea Paştelui Catolic şi a celui Ortodox).
În această perioadă, la sediile DSVSA şi CSVSAO va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, iar consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranţa alimentelor, la numerele de telefon afişate la sediile acestor instituţii şi pe site-urile oficiale ale DSVSA judeţene.
Potrivit ANSVSA, mieii vor putea fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, cu respectarea normelor de igienă şi bunăstare animală. Transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA şi de reprezentanţii Poliţiei pentru a asigura respectarea condiţiilor sanitar-veterinare. Funcţionarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 – 17:00. În zonele afectate de restricţii sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul şi sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
De asemenea, carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar şi marcată corespunzător. Carnea obţinută în spaţiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu şi altor unităţi alimentare. Transportul şi depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena şi temperatura adecvată, iar carnea obţinută în centrele temporare trebuie marcată cu ştampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conţinând indicativul judeţului şi un cod numeric atribuit de DSVSA.
Ouăle şi produsele din ouă vor putea fi vândute doar în unităţi autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar. Transportul acestora trebuie făcut în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, cu asigurarea condiţiilor de temperatură şi igienă corespunzătoare. Ouăle trebuie marcate conform legislaţiei şi supuse examenului ovoscopic. Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare şi dirijate către unităţi de neutralizare.
În privinţa lapteui şi a produselor lactate, ANSVSA a stabilit că laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar, brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spaţii igienizate corespunzător şi protejate împotriva contaminării, iar comercializarea trebuie însoţită de informaţii despre produs, producător, data obţinerii şi locul de producţie. De asemenea, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător şi să asigure trasabilitatea produselor.
Peştele şi produsele din peşte trebuie păstrate la temperaturi adecvate, etichetate corespunzător, şi vândute doar în unităţi înregistrate sanitar-veterinar. De asemenea, trebuie verificat dacă peştele şi produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic şi nu au paraziţi vizibili, iar gheaţa utilizată pentru conservarea peştelui trebuie obţinută din apă potabilă şi menţinută pe durata expunerii la vânzare.
La fel, alte produse tradiţionale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc vor fi vândute doar în spaţii autorizate şi sub supraveghere sanitar-veterinară. Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) şi a Febrei Aftoase, inspectorii ANSVSA vor intensifica controalele asupra transportului animalelor vii şi al produselor de origine animală.
„Transportul şi mişcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare se vor impune măsuri de carantină şi restricţionare a circulaţiei acestora. Inspectorii sanitar-veterinari, în colaborare cu autorităţile locale şi cu Poliţia, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranţă privind transportul animalelor”, precizează ANSVSA în comunicatul citat.
Conform aceleiaşi surse, pentru eficienţă, ANSVSA va colabora cu instituţii locale şi naţionale (Primării, Consilii Judeţene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acţiuni comune de inspecţie şi control.
ANSVSA avertizează că în cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitar-veterinare, cei care nu respectă toate aceste măsuri vor fi sancţionaţi inclusiv cu suspendarea activităţii unităţii, pe lângă sancţiuni şi confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Inspectorii ANSVSA îndeamnă consumatorii să cumpere produse alimentare doar din surse autorizate şi să verifice marcajele de conformitate pentru siguranţa lor alimentară.