Secretarul de Stat american în exerciţiu Antony Blinken a început luni la Seul un turneu de adio înaintea instalării lui Donald Trump la Casa Albă, în speranţa de a păstra stabilitatea alianţei Statelor Unite cu Coreea de Sud în pofida haosului politic care a cuprins această ţară, relatează AFP.
Ca pentru a aminti miza acesti alianţe, în timp ce Antony Blinken se întâlnea cu lideri sud-coreeni, Coreea de Nord a lansat prima rachetă în acest an.
Această rachetă balistică cu rază de acţiune internediară a fost trasă din regiunea Phenian şi a căzut în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene.
Acest tir – primul în trei luni – intervine cu două săptămâni înaintea învestirii lui Donald Trump care în precedentul său mandat a depus eforturi foarte personale să se apropie de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Antony Blinken a condamnat această lansare, într-o conferinţă de presă cu omologul său sud-coreean Cho Tae-yul, drept ”o nouă încălcare a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”.
US Secretary of State Blinken and South Korean FM Cho Tae-yul jointly condemn North Korean ballistic missile launch during visit of the top US diplomat
— TRT World Now (@TRTWorldNow)
El a declarat că Moscova urmează să ”împărtăşească tehnologii spaţiale şi satelitare avansate” cu Phenianul, care a trimis mii de militari să lupte alături de ruşi împotriva Ucrainei.
”RPDC (Republica Populară şi Democratică Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) beneficiază de echipamente şi antrenamente militare ruseşti, În prezent, avem motive să credem că Moscova intenţionează să împărtăşească tehnologii avansate în domeniul spaţial şi al sateliţilor cu Phenianul”, a declarat el.
Statele Unite consideră că Rusia ”poate că este pe punctul” de a recunoaşte în mod oficial statutul de putere nucleară al Coreei de Nord, a declarat Antony Blinken, la fel ca ambasadoarea amerixană la ONU Linda Thomas-Greenfield, în decembrie.
Această vizită a lui Blinken are loc în plină criză politică în Coreea de Sud.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost destituit de Parlament la 14 decembrie după ce a încercat să impună legea marţială şi să pună căluş Parlamentului, în care a trimis armata.
El s-a baricadat de atunci în reşedinţa sa, la Seul, împtrună cu garda apropiată, care-i împiedică pe anchetatori să-l aresteze din cauza loviturii sale în forţă.
În pofida faptului că protestele susţinătorilor lui Yoon Suk Yeol, care manifestează în faţa reţedinţei acestuia, se aud din hotelul în care este cazat, Antony Blinken s-a abţinut să facă vreun comentariu despre situaţia internă sud-coreeană.
El s-a întâlnit luni cu preşedintele interimar Choi Sang-mok, aflat în post de o săptămână după destituirile succesive ale lui Yoon Suk Yeol şi premierului Han Duck-soo, fostul şef interimar al statului.
Outgoing U.S. Secretary of State Antony Blinken met South Korea’s acting leader Choi Sang-mok in Seoul on Monday
Secretary of State Antony Blinken travelled to South Korea Monday, and met with leaders amid a political crisis in the country.
South Korea’s presidential guards and…
— Blue Owl (@BlueOwlHoots)
Antony Blinken a rămas la declaraţiile obişnuite despre ”angajamentul de neclintit” ale Washingtonului de a apăra Coreea de Sud şi a discutat cu Choi despre ”modul în care cele două părţi lucrează împreună pentru a consolida cooperarea bilaterală şi cooperarea trilaterală cu Japonia”, anunţă într-un comunicat Departamentul de Stat.
Înaintea loviturii în forţă, la 3 decembrie, preşedintele destituit Yoon Suk Yeol era considerat un apropiat al lui Joe Biden, din cauza poziţiei sale proamericane.
El a încântat Washingtonul când, încercând să dea pagina deceniilor de neîncredere reciprocă, s-a apropiat de Japonia, celălalt mare aliat al Statelor Unite în Asua de Est.
Antony Blinken era aşteptat luni la Tokyo, înainte să-şi încheie turneul la Paris.
În 2023, Yoon Suk Yeol, un conservator în vârstă de 64 de ani, a participat împreună cu Joe Biden şi premierul japonez de atunci Fumio Kishida la un summit istoric în reşedinţa prezidenţială americană Camp David, în cadrul căruia cele trei ţări s-au angajat să-şi consolideze cooperarea în domeniul informaţiilor clasificate despre Coreea de Nord.
Luni, biroul preşedintelui interimar sud-coreean Choi Sang-mok a anunţat într-un comunicat că Seulul rămâne ataşat ”principiilor şi acordurilor summitului de la Camp David”.
Criza politică din Coreea de Sud – a patra economie mondială – are loc într-un moment în care vine la putere, la Washington, o administraţie care-i este mult mai puţin favorabilă decât cea actuală.
În timpul campaniei sale prezindeţiale, Donald Trump a ameninţat să oblige Coreea de Sud să plătească zece miliarde de dolari pe an în schimbul prezenţei trupelor americane pe teritoriul sud-coreean – de zce ori mai mult decât în prezent.