Anura Kumara Dissanayaka a câștigat alegerile prezidențiale din Sri Lanka cu o majoritate covârșitoare

Candidatul Frontului Popular de Eliberare (JVP) a obținut cu aproape 1,3 milioane de voturi mai mult decât rivalul său cel mai apropiat. Victoria sa vine pe fondul unei profunde nemulțumiri populare față de criza economică fără precedent care a lovit Sri Lanka în ultimii ani, relatează AFP.

Dissanayaka a promis să schimbe radical sistemul politic din Sri Lanka.

„Împreună, suntem pregătiți să rescriem istoria Sri Lankăi”, a declarat el după anunțarea rezultatelor.

Noul președinte moștenește o situație economică dificilă. Predecesorul său, Ranil Wickremesinghe, a introdus măsuri de austeritate severe pentru a obține un împrumut de la Fondul Monetar Internațional. Deși aceste măsuri au stabilizat economia, ele au afectat grav nivelul de trai al multor cetățeni.

Dissanayaka a promis să continue colaborarea cu FMI, dar intenționează să renegocieze termenii acordului pentru a oferi unele reduceri de taxe populației.

Ascensiunea sa la putere marchează o schimbare semnificativă în politica din Sri Lanka. Partidul său, anterior considerat marginal, a condus în trecut două rebeliuni violente, soldate cu peste 80.000 de morți. Acum, Dissanayaka se prezintă ca un reformator care dorește să combată corupția și să aducă o schimbare pozitivă în țară.

Sursa: www.stiripesurse.ro

SUA vor propune interzicerea software-ului şi hardware-ului chinezesc în vehiculele conectate – surse

Aproape 1.700 de muncitori de la uzina General Motors din Kansas, SUA, trimiși acasă temporar