Apar noi detalii-bombă despre viclenia Mossadului și operațiunea de umplere a pagerelor cu explozibili / Cum a ‘mușcat’ Hezbollah-ul momeala

Planul privind pagerul a apărut după ce Mossad a reușit să umple stațiile radio ale Hezbollah cu explozibili încă din 2015, lăsându-le în stare latentă până când a considerat că trebuie să fie declanșate.

Hezbollah a folosit aceste dispozitive tehnice de slabă calitate pentru a comunica cu luptătorii săi în scopul de a împiedica colectarea de informații de către inamicii săi.

Chiar dacă pagerele și walkie-talkie-urile au fost eficiente pentru o perioadă, WP a dezvăluit că Mossad a început să introducă dispozitive capcană în Liban în urmă cu nouă ani, fiecare dispozitiv fiind echipat cu o baterie supradimensionată, un explozibil ascuns și un sistem de transmisie care permitea Israelului să asculte comunicațiile.

Timp de mai mulți ani, israelienii s-au mulțumit să tragă cu urechea la Hezbollah și să păstreze opțiunea de a le detona atunci când doreau.

Dar, văzând un nou produs pregătit pentru exploatare, Mossad a decis să ridice miza, cumpărând o mulțime de pagere taiwaneze marca Apollo, bazându-se pe o marcă comercială și o linie de produse bine cunoscute, cu distribuție mondială și fără legături vizibile cu interese israeliene sau evreiești care ar fi putut trezi suspiciunile Hezbollah.

content-image

Oferta de vânzare către Hezbollah a venit de la un oficial de marketing în care Hezbollah avea încredere și care avea legături cu Apollo, al cărui nume nu a fost dezvăluit de sursele cu care a vorbit WP.

Acesta a vândut grupului terorist modelul AR924, potrivit unui oficial israelian. „A luat legătura cu Hezbollah și le-a explicat de ce pagerul mai mare cu baterie mai mare era mai bun decât modelul original”.

Un principal argument de vânzare al modelului AR924 a fost că era „posibil să fie încărcat cu un cablu. Iar bateriile erau mai durabile”, a declarat oficialul.

Pagerele Mossad, care cântăreau mai puțin de 85 de grame fiecare, veneau cu un pachet de baterii care conținea o cantitate infimă de explozibil puternic, suficient pentru a provoca daune grave.

Componenta baterie-bombă ar fi fost ascunsă cu atâta grijă încât a scăpat încercărilor Hezbollah de a dezasambla și analiza dispozitivele.

O alt șiretlic a Mossadului pentru a se asigura că un număr cât mai mare de persoane vor fi rănite sau ucise a fost să se asigure că semnalul de declanșare a explozibililor necesită două mâini pentru a fi folosit.

Pagerul avea o funcție specială de „mesaje criptate” care putea fi accesată numai dacă utilizatorul ținea dispozitivul cu ambele mâini, pe care Mossad l-a folosit ca acoperire pentru instrucțiunea de detonare a explozibilului.

În urma exploziei, utilizatorii ar fi fost aproape sigur „răniți la ambele mâini”, a declarat un oficial, și astfel „ar fi fost incapabili să lupte”.

Cât de puternic este cu adevărat președintele României? Adevărul din spatele funcției supreme

Boloş: Astăzi s-a publicat ordinul privind utilizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale