Aparatură de ultimă generație pentru nou-născuți, donată spitalului din Baia Mare

Aparatură medicală de ultimă generație, în valoare totală de 80.000 de euro, este vitală pentru intervenția medicală și salvarea nou-născuților care necesită terapie intensivă. Numai în 2024, rata nașterilor din mame minore a depășit aici 10 procente – 236 din 2.208 nașteri, una dintre cauzele prematurității. Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate, arată datele Salvați Copiii România.

Dotarea face parte din programul complex al Salvați Copiii România de reducere a mortalității infantile din România, capitol care ne menține pe podiumul UE.

Aparatura medicală donată Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” va oferi un sprijin considerabil medicilor care salvează viețile copiilor născuți cu diverse patologii medicale și cu un grad sever de prematuritate: hotă cu flux laminar, 4 bilirubinometre, 2 audiometre, 4 cărucioare pentru tratament, 3 pulsoximetre, 6 stetoscoape și 5 pătuțuri pentru nou-născuți. Dotarea fost posibilă cu sprijinul Hidroelectrica.

Dintre cei 2.208 copii care au venit pe lume la maternitatea spitalului în 2024, 143 au avut nevoie de Terapie Intensivă, iar 181 s-au născut prematur. 75 de nou-născuți au prezentat malformații congenitale. În anul 2025 s-au înregistrat 662 de nașteri și 75 de nou-născuți au avut nevoie de îngrijiri medicale complexe, în terapie intensivă. În primele luni ale anului, aici au născut 40 de mame minore.

Conform datelor disponibile, în județul Maramureș, inclusiv municipiul Baia Mare, s-a înregistrat o creștere a nașterilor premature, de la 601 în 2022 la 758 în anul 2023.

România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,6 la mie (în anul 2023), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,6 față de 4,6 la mia de copii născuți vii (INS 2023) – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Peste jumătate dintre cazurile de stop cardiac subit pot fi prevenite. Ce măsuri fac diferența

Cumpărăturile se scumpesc! Comisia Europeană propune taxă specială pe colete mici, din China