APCE a decis: Julian Assange a fost tratat ca un deținut politic

Julian Assange a asistat la dezbaterea asupra acestei rezoluţii, la Strasbourg, ridicând pumnul în sus şi zâmbind, după adoptarea ei cu 88 de voturi pentru şi 13 împotrivă (din 121 de votanţi).

Australianul de 53 de ani a stat iniţial 14 ani izolat în ambasada Ecuadorului de la Londra, apoi în detenţie la Belmarsh, închisoare de lângă capitala britanică, de unde a fost eliberat în iunie după un acord încheiat cu Departamentul american al Justiţiei.

APCE, formată din parlamentari desemnaţi de legislativele celor 46 de state membre, „salută cu bucurie eliberarea lui Assange şi faptul că el s-a întors la familia sa”, potrivit acestei rezoluţii.

Însă, APCE rămâne „profund preocupată de tratamentul disproporţionat de sever rezervat lui Julian Assange” şi se teme că aceste măsuri ar putea crea „un efect disuasiv şi un climat de autocenzură pentru toţi jurnaliştii”.

„Dacă vă uitaţi la definiţia pentru deţinut politic, Julian Assange şi cazul său corespund acestei definiţii”, a declarat Thorhildur Sunna Aevarsdottit (Partidul piraţilor), miercuri, în timpul dezbaterii care s-a bazat pe un raport elaborat de această parlamentară islandeză.

Julian Assange a publicat începând din 2010 pe WikiLeaks sute de mii de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice ale SUA, precum şi relatări despre executări extrajudiciare şi despre strângeri de informaţii împotriva aliaţilor Washingtonului.

În iunie, un acord cu justiţia americană, de a pleda vinovat, i-a permis lui Assange să părăsească Regatul Unit în direcţia Saipan, un teritoriu american din Pacific, unde o judecătoare l-a condamnat la o pedeapsă cu închisoarea deja ispăşită în detenţia sa provizorie. Ulterior, el s-a întors în Australia.

Consiliul Europei reuneşte 46 de ţări semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, printre care Regatul Unit, unde se afla Julian Assange. Instituţia paneuropeană s-a opus constant extrădării sale în SUA.

În timpul unei audieri marţi de către o comisie a Consiliului Europei, Julian Assange a declarat că el este liber pentru că „a pledat vinovat că a făcut jurnalism”.

Rezoluţia adoptată miercuri îndeamnă la o reformă a legislaţiei americane asupra spionajului şi la o mai bună protecţie pentru avertizorii de integritate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Ei sunt sursa războiului. Vor dispărea!’ – Liderul suprem iranian a reacționat dur după amenințările Israelului

Mijlocaşul Matheus Nunes (Manchester City), reţinut pentru scurt timp pentru tâlhărie