Aproape 200 de persoane sunt judecate după ce au protestat în Turcia. Erdogan se confruntă însă în continuare cu o mişcare contestatară care ia amploare în rândul tinerilor din universităţi şi licee

Procesul a aproape 200 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale de luna trecută s-a deschis vineri la Istanbul. Demonstraţiile în masă au început la 19 martie, după ce primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu – un rival-cheie al preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan – a fost reţinut pentru acuzaţii de corupţie, pe care le neagă. Majoritatea celor 189 de inculpaţi din procesul care s-a deschis vineri la tribunalul Caglayan sunt studenţi, în timp ce opt sunt jurnalişti, relatează BBC.

Printre acuzaţiile care li se aduc se numără participarea la proteste ilegale, în urma unei interdicţii impuse adunărilor publice, şi faptul că nu s-au dispersat în ciuda avertismentelor. Este primul proces al celor arestaţi în timpul manifestaţiilor ample de luna trecută.

Biroul procurorului din Istanbul a declarat că 819 persoane vor fi judecate în cadrul a 20 de anchete penale.

Pedepsele pentru acuzaţiile aduse variază între şase luni şi cinci ani de închisoare, potrivit Human Rights Watch.

Potrivit informaţiilor furnizate pentru BBC Turkish de către Reţeaua de solidaritate a părinţilor (PSN), care a fost înfiinţată de familiile studenţilor, majoritatea celor arestaţi după 19 martie au fost eliberaţi în ultimele zile, dar aproximativ 50 de studenţi rămân în detenţie.

Înainte de începerea audierilor de vineri, membrul PSN Avni Gündoğan a declarat: „Copiii noştri au fost implicaţi într-o acţiune democratică, paşnică şi legitimă, au luptat pentru ca această ţară să fie o ţară liberă şi democratică”.

Jurnaliştii – inclusiv reporterul agenţiei franceze de ştiri AFP Yasin Akgül – au fost, de asemenea, reţinuţi sub acuzaţia de „participare la reuniuni şi marşuri împotriva legii şi de a nu se fi dispersat în ciuda avertismentelor”. Vineri, avocatul Veysel Ok a cerut judecătorului să îi achite pe aceştia pe motiv că relatau şi nu participau la proteste, a relatat agenţia de presă AFP. În timp ce cererea a fost respinsă, Sindicatul jurnaliştilor turci (TGS) a declarat pe reţelele sociale că dosarele celor opt jurnalişti au fost separate de cele ale studenţilor.

DUPĂ O LUNĂ, VÂNTUL REVOLTEI SUFLĂ ÎN CONTINUARE

Arestarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, la 19 martie, l-a scăpat pe Recep Tayyip Erdogan de cel mai periculos adversar al său. Dar, după o lună, preşedintele turc se luptă să scape de o mişcare contestatară condusă de tineri, relatează AFP.

Manifestaţiile uriaşe din prima săptămână, când zeci de mii de oameni se adunau în fiecare seară în faţa Primăriei din Istanbul, iar turci de toate vârstele ieşeau în stradă în zeci de oraşe, sunt de domeniul trecutului. Festivităţile de la sfârşitul Ramadanului au calmat spiritele, dar protestele, cum nu s-au mai văzut de la marea mişcare Gezi care a început în Piaţa Taksim din Istanbul în 2013, au reînceput în ultimele zece zile la universităţile din Istanbul şi Ankara.

Mai mult, în ultimele zile, protestul s-a extins la zeci de licee din întreaga ţară, unde decizia guvernului AKP (islamo-conservator) de a înlocui anumiţi profesori, interpretată ca o încercare a guvernului de a prelua controlul asupra acestor instituţii, a declanşat o adevărată furtună.

„Neliniştea (în rândul tinerilor) era deja latentă, dar s-a cristalizat într-o respingere mai explicită a AKP de la jumătatea lunii martie”, a declarat pentru AFP Demet Lüküslü, profesor de sociologie la Universitatea Yeditepe din Istanbul, potrivit căreia unii tineri „resping conservatorismul şi islamizarea societăţii” şi cer mai multe drepturi şi libertăţi.

Arestarea lui Ekrem Imamoglu, care a fost desemnat candidat al principalului partid de opoziţie (CHP, social-democrat) pentru alegerile prezidenţiale din 2028, chiar în ziua în care a fost încarcerat pentru „corupţie”, a fost declanşatorul unui val mai larg de furie într-o ţară condusă din 2002 de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Erdogan.

„Este acumularea de furie în rândul a milioane de tineri care au cunoscut doar AKP şi care nu sunt luaţi în considerare”, a declarat Eda, în vârstă de 17 ani, elevă în ultimul an la un liceu din Istanbul unde au avut loc proteste în această săptămână. „Vrem să rupem tăcerea pe care guvernul şi-a construit hegemonia”, a adăugat eleva, care nu a dorit să îşi dea numele de familie, subliniind că câteva zeci dintre cei 300 de tineri reţinuţi de la începutul mişcării de protest rămân în închisoare.

Vineri, când la Istanbul s-a deschis procesul celor 189 de persoane acuzate că au participat la mitinguri interzise, printre care mulţi studenţi, susţinătorii acestora – colegi studenţi, profesori, parlamentari ai opoziţiei – s-au adunat în faţa tribunalului.

„Nu ne este frică”, a declarat pentru AFP Sümeyye Belentepe, o studentă care va fi judecată în septembrie. „Suntem acum mai puternici şi mai uniţi” în luptă, a spus şi un alt student, Ahmetcan Kaptan.

REPERCUSIUNI ECONOMICE

Arestarea primarului din Istanbul, calificată drept o „lovitură de stat” de către opoziţie, a avut, de asemenea, repercusiuni economice.

Pe lângă apelurile la boicotarea companiilor apropiate guvernului, bursa din Istanbul a scăzut cu aproape 14% în cursul lunii, iar lira turcească a pierdut aproximativ 4% faţă de dolar şi aproape 8% faţă de euro, atingând un minim istoric, în ciuda celor 50 de miliarde de dolari injectaţi de banca centrală turcă pentru a susţine moneda.

Joi, banca centrală a fost nevoită să majoreze dobânda sa cheie pentru prima dată din martie 2024, de la 42,5% la 46%.

Săptămâna aceasta, Devlet Bahçeli, principalul aliat al preşedintelui Erdogan, a îndemnat justiţia să îl trimită în judecată cât mai curând posibil pe primarul Istanbulului, temându-se, potrivit unor observatori, că neliniştea legată de soarta numărului 1 al opoziţiei din ţară ar putea perturba eforturile guvernului turc de a dezarma şi dizolva Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Liderul CHP, Özgür Özel, a făcut din nou apel la alegeri anticipate şi la o mare manifestaţie, sâmbătă, la Yozgat, capitala unei provincii rurale din centrul ţării. La începutul lunii aprilie, agricultorii din această regiune au fost amendaţi pentru că au protestat la bordul tractoarelor lor faţă de arestarea lui Ekrem Imamoglu.

Baschet: Luka Doncic şi-a spart telefonul când a aflat că a fost transferat la LA Lakers

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim sâmbătă şi oferită tuturor delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române / Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre