Aproape 700 de solicitanţi s-au înscris luni în Programul Iluminat Public 2024, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, instituţia a demarat luni cea de-a şasea ediţie a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, pentru înscrierea unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu, la care s-au înscris 696 de solicitanţi.
Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei; pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei; pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 60.000.000 lei; pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei;
pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune de înscriere a unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu în Programul Iluminat Public 2024, în perioada 30 decembrie 2024, ora 10:00 – 15 ianuarie 2025, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului. Suma alocată acestei sesiuni este de 500 milioane lei, iar înscrierea se va realiza prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM, în limita a 200% din bugetul alocat Programului, a informat pe 19 decembrie instituţia.
Programul vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.
„Având în vedere interesul de care se bucură Programul Iluminat Public din partea unităţilor administrativ-teritoriale, am decis să organizăm o nouă sesiune de finanţare începând cu data de 30 decembrie 2024. Programul Iluminat Public finanţat de AFM contribuie la reducerea consumului de energie prin utilizarea corpurilor de iluminat LED, protejând mediul prin scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră şi sprijinind modernizarea infrastructurii locale. Totodată, programul îmbunătăţeşte siguranţa publică, reduce costurile administraţiilor locale şi permite direcţionarea resurselor economisite către alte nevoi ale comunităţilor”, a declarat atunci preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat în comunicat.
Numărul de locuitori, populaţie rezidentă după domiciliu, se stabileşte luând în considerare recensământul aferent anului 2021, publicat pe pagina de internet a Institutului Naţional de Statistică, precizează AFM. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)