Aproximativ 25.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii către Regatul Unit de la începutul anului

Peste 1.400 de migranţi au părăsit Franţa şi au traversat canalul numai sâmbătă şi duminică, ducând la 25.052 numărul migranţilor înregistraţi care au trecut astfel de la începutul anului porţiunea de apă ce desparte ţărmurile francez şi britanic, a transmis Ministerul de Interne de la Londra.

Acest număr este cu 4% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, dar cu 21% sub cel din aceeaşi perioadă din 2022, un an record în care peste 45.000 de migranţi au ajuns în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii.

Cel puţin 46 de persoane au murit în timpul acestor traversări din ianuarie 2024, faţă de 12 în 2023. Potrivit autorităţilor britanice, bărcile improvizate folosite de migranţi sunt supraîncărcate de contrabandiştii care ajută migranţii în călătoria lor, aceste ambarcaţiuni având anul acesta în medie 52 de pasageri, faţă de doar 13 în 2020.

Reducerea imigraţiei, atât a celei legale, cât şi a celei ilegale, a fost o prioritate a guvernului conservator care a fost la putere până în iulie. Executivul laburist care i-a succedat împărtăşeşte acest obiectiv, dar cere o politică mai „umană”.

De îndată ce a preluat puterea, premierul laburist Keir Starmer a abandonat planul fostului guvern conservator de expulzare a migranţilor ilegali către Rwanda, în schimb a promis că va intensifica lupta împotriva bandelor de traficanţi.

La câteva săptămâni după instalarea sa la Downing Street, Starmer s-a confruntat cu revolte majore împotriva migranţilor, după uciderea a trei fetiţe de către un adolescent ai cărui părinţi sunt imigranţi rwandezi.

Într-o vizită efectuată în Italia săptămâna trecută, Keir Starmer a lăudat politica de combatere a migraţiei implementată de şefa guvernului italian Giorgia Meloni, atrăgându-şi astfel critici din propria sa tabără laburistă.

Milionarul care a încercat să-și înece soția în jacuzzi la Mamaia, după care a violat-o, scapă nepedepsit. Pe cine a ‘turnat’

‘Ploaie’ de rachete israeliene asupra Libanului: peste 270 de morți și 1.000 de răniți; SUA trimit trupe