Data a fost anunţată de Curtea Supremă într-un comunicat publicat de agenţia naţională de presă din Arabia Saudită (SPA).
Într-o conferinţă de presă organizată luni, Tawfiq al-Rabiah, ministrul saudit al Hajj-ului, a declarat că „1,07 milioane de pelerini veniţi din diverse ţări ale lumii” au sosit deja în Arabia Saudită pentru a participa la Hajj-ul din acest an.
Anul trecut, peste 1,8 milioane de musulmani au participat la Hajj, potrivit datelor oficiale.
Hajj-ul, reglementat de calendarul lunar islamic, se desfăşoară de mai mulţi ani în timpul canicularului sezon estival din Arabia Saudită.
În 2024, termometrele au indicat temperatura de 51,8 grade Celsius şi peste 1.300 de credincioşi au murit în câteva zile sub soarele nemilos al lunii iunie, potrivit autorităţilor saudite.
Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare.
El constă într-o serie de ritualuri efectuate timp de cel puţin patru zile la Mecca şi în împrejurimile sale, în vestul Arabiei Saudite.
Punctul culminant are loc în ziua a doua, când pelerinii se reunesc pentru a se ruga pe Muntele Arafat, unde profetul Mohamed ar fi ţinut ultima sa predică, cu circa 14 secole în urmă.
Acest moment va avea loc în acest an pe 5 iunie, în timp ce sărbătoarea musulmană Eid al-Adha va fi celebrată pe 6 iunie, a precizat SPA.
Arabia Saudită găzduieşte principalele locuri sfinte ale islamului la Mecca şi Medina, iar regatul din regiunea Golfului Persic obţine în fiecare an venituri de miliarde de dolari graţie Hajj-ului şi altor pelerinaje, cunoscute sub numele de Umra, care sunt întreprinse în alte momente ale anului.
De asemenea, pelerinajele îi conferă prestigiu monarhului saudit, al cărui titlu oficial îl include pe cel de „Gardian al celor două sfinte moschei” din Mecca şi Medina.