ARACO: Măsurile fiscale precipitate vor avea consecinţe devastatoare din punct de vedere economico-social pentru construcţii

Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) îşi exprimă îngrijorarea faţă de consecinţele negative asupra sectorului de construcţii în cazul aplicării unor măsuri fiscale precipitate şi nepotrivite în conjunctura economico-socială actuală şi solicită o soluţie negociată, în colaborare strânsă cu partenerii sociali, pentru a asigura rezilienţă şi dezvoltarea sustenabilă a acestei industrii cheie pentru economia naţională.

Reacţia ARACO vine în urma publicării, duminică, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Astfel, într-un comunicat remis luni AGERPRES, ARACO subliniază că industria construcţiilor deţine o importanţă strategică pentru România, contribuind semnificativ la creşterea economică şi asigurând dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare cheie.

„Măsurile fiscale precipitate vor avea consecinţe devastatoare din punct de vedere economico – social pentru acest sector vital al economiei naţionale”, afirmă antreprenorii din construcţii.

Aceştia atrag atenţia şi asupra pericolului pierderii fondurilor din PNRR, în condiţiile în care reducerea ritmului de execuţie a proiectelor contractate din sectorul construcţiilor poate avea drept consecinţă pierderea unor fonduri importante alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În opinia lor, este esenţial să se menţină o dezvoltare coerentă şi susţinută a proiectelor pentru a valorifica aceste resurse vitale pentru modernizarea infrastructurii şi stimularea economiei.

„Protestele salariaţilor din construcţii din iulie 2023 reprezintă o avertizare semnificativă asupra disconfortului şi nemulţumirilor din industrie. Un dialog deschis şi negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori”, transmite ARACO.

Antreprenorii spun că sectorul construcţiilor a avut o contribuţie semnificativă la PIB-ul României în ultimii ani, dar a fost şi supus unor provocări majore cauzate de crizele medicale, economice şi militare, necesitând soluţii viabile pentru a se menţine pe o traiectorie de creştere sustenabilă.

„Scăderea numărului de lucrători calificaţi în industria construcţiilor la nivel comunitar şi, în special, în România, reprezintă o problemă majoră ce trebuie abordată în mod prioritar pentru a asigura continuitatea şi calitatea proiectelor. O perspectivă importantă este pregătirea şi consolidarea competitivităţii sectorului de construcţii românesc, condiţie sine qua non pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport, energetice, de sănătate, de educaţie şi critice ale ţării”, mai susţine ARACO.

În aceste condiţii, ARACO solicită public Guvernului României să acţioneze în următoarele direcţii: elaborarea şi publicarea unui studiu de impact complet, care să evidenţieze efectele negative prognozate pentru sectorul de construcţii în cazul promovării unor măsuri fiscale precipitate şi inadecvate, precum şi a eliminării facilităţilor fiscale existente, urmată de propunerea de soluţii concrete pentru contracararea acestor efecte; consultarea prealabilă a organizaţiilor patronale şi sindicale din sector înainte de promovarea oricăror măsuri fiscale de natură să afecteze activităţile curente şi viitoare ale sectorului de construcţii; negocierea şi promovarea unor soluţii de modificare eşalonată a cadrului fiscal şi a facilităţilor fiscale în colaborare cu partenerii sociali relevanţi din construcţii, astfel încât să se asigure predictibilitate şi stabilitate în acest sector esenţial al economiei.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care propune, printre altele, eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

ARACO este o asociaţie profesională şi patronală înfiinţată în 1990, reprezentând antreprenorii generali români şi europeni, universităţi tehnice, contractori specializaţi, proiectanţi, IMM-uri din domeniul construcţiilor, furnizori de servicii în acest sector. De-a lungul anilor, ARACO, membra FIEC din 1995, a fost şi rămâne un partener de dialog social constructiv pentru Guvernul României. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dãdârlat)

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou

Fotbal: Sergio Conceicao este noul antrenor al lui AC Milan (oficial)