Arad: Maghiarii vor marca în Parcul Reconcilierii 175 de ani de la executarea celor 13 generali ai Revoluţiei paşoptiste

Maghiarii vor comemora duminică, 6 octombrie, împlinirea a 175 de ani de la moartea celor 13 generali care au fost executaţi în Cetatea Aradului la finalul Revoluţiei paşoptiste, fiind aşteptate sute de persoane în Parcul Reconcilierii, unde vor susţine discursuri, printre alţii, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Szijjártó Péter, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Organizaţia Judeţeană UDMR Arad a publicat programul evenimentelor de duminică, iar acestea vor începe la ora 13,30, la Complexul Muzeal Arad, unde va avea loc vizionarea relicvelor Celor 13 generali.

De la ora 16,00, vor fi depuse coroane de flori la obeliscul din Piaţa 13 Generali (cartierul Subcetate), iar la ora 17,00 va avea loc o slujbă religioasă comemorativă la Biserica romano-catolică de pe Bulevardul Revoluţiei.

Cel mai important moment al zilei va fi comemorarea din Parcului Reconcilierii, unde în fiecare an se adună sute de membri ai comunităţii maghiare. De la ora 18,30, în faţa Statuii Libertăţii, vor fi ţinute discursuri şi vor fi depuse coroane de flori la baza monumentului.

Potrivit programului publicat de UDMR Arad, între alţii, vor ţine discursuri ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Szijjártó Péter, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Seara se va încheia cu o procesiune cu făclii.

Cei 13 generali ai armatei imperiale austriece au fost executaţi în 6 octombrie 1849, în Cetatea Aradului, sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg.

Statuia Libertăţii este un monument care a fost ridicat în anul 1880 în Arad, în memoria generalilor executaţi. Monumentul, înalt de 12 metri, a fost demontat în 1924, la ordinul guvernului lui Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până când a fost reaşezat în spaţiul public.

Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare a fost inaugurat parţial în 25 aprilie 2004, odată cu reamplasarea Statuii Libertăţii. Atunci, la Arad au fost prezenţi mai mulţi oficiali ai guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta, dar şi sute de cetăţeni din Ungaria, veniţi cu autocare. Autorităţile încercaseră să inaugureze complet parcul în 2004, însă Arcul de Triumf, monumentul românesc care simbolizează revoluţia transilvănenilor de la 1848-1849, nu era finalizat. Astfel, inaugurarea întregului parc a avut loc abia în august 2005, când era finalizat şi monumentul românesc.

De 20 de ani, Parcul Reconcilierii este locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile ori îşi comemorează eroii. Locul este şi o atracţie turistică a oraşului. Aici vin în special turişti din Ungaria, pentru care se organizează excursii cu autocarele. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea )

Sursa: www.agerpres.ro

Tensiunile din Orientul Mijlociu au ecou până în România: Cum pot pierde românii bani din cauza escaladării conflictului

OMV Petrom: Neptun Deep progresează conform planului în vederea primelor livrări de gaze naturale în 2027