Arafat: ISU Mureş – 24 milioane de euro pentru realizarea Centrului Naţional de Excelenţă de Pregătire în Situaţii de Urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, alocarea către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a sumei de 24 milioane de euro, pentru construirea Centrului Naţional de Excelenţă de Pregătire în Situaţii de Urgenţă de la Gorneşti.

„Târgu Mureş are un proiect extrem de important să-l realizeze în următoarea perioadă. Au fost alocate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu mai puţin de 24 de milioane de euro că să realizeze unul dintre cele mai moderne centre de pregătire în domeniul dezastrelor şi al medicinii de urgenţă. Şi eu sper ca acest centru să-l vedem ridicat şi intrat în funcţiune în cel mai scurt timp posibil. Este o sumă foarte importantă care va avea impact nu numai pentru pompieri, va avea impact la nivelul medicilor, asistenţilor, inclusiv din cadrul serviciilor de ambulanţă. Aşa că avem o provocare. (…) Vor fi 24 de milioane de euro care trebuie cheltuiţi corect şi să aducă ceva benefic nu numai Mureşului, ci şi unei ţări întregi. Aşa că vă doresc succes”, a declarat Raed Arafat, în timpul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor de modernizare a sediului ISU Mureş.

Şeful DSU a precizat presei că există deja un proiect întocmit pentru Centrul Naţional de Excelenţă de Pregătire în Situaţii de Urgenţă, unic în ţară, care urmează să fie actualizat.

„Este un proiect prevăzut prin fonduri europene pe exerciţiul de până în 2027 – 2028. Este un proiect pentru care deja a fost făcut un studiu de fezabilitate, trebuie actualizat şi este unul care va avea impact major pentru tot ce înseamnă servicii medicale de urgenţă – spital, pompieri, paramedici, medici, asistenţi şi serviciile de ambulanţă -, care este destinat unor zone de simulare, pregătire teoretică şi practică, precum şi părţii de răspuns la dezastre, la accidentele care implică substanţe chimice, biologice, radio-nucleare. Deci este un centru care noi dorim să fie de referinţă în pregătire în acest domeniu şi la care măcar şefii echipajelor să participe la pregătiri periodice şi modulare. Şi acelaşi lucru pentru medicii şi asistenţii care participă în prespital. O să fie un centru de referinţă nu numai în România, ci şi în afară”, a subliniat Raed Arafat.

Potrivit conducerii ISU Mureş, în cadrul Centrului Naţional de Excelenţă de Pregătire în Situaţii de Urgenţă, care va fi construit la Gorneşti, vor putea fi simulate toate tipurile de situaţii de urgenţă şi dezastre care ar putea să apară. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Masacrul din Burkina Faso produs de Al-Qaida: 600 de morți, dublu față de estimările anterioare

Braşov: Bărbat înşelat de falşi directori de fond de investiţii; a fost păgubit de aproape 400.000 de euro