Conducerea Consiliului Judeţean Argeş afirmă, luni, că Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti nu mai poate trata pacienţii cu infarct miocardic, de o săptămână aceştia fiind trimişi la Bucureşti, după ce sistemul hemodiamic al angiografului pe care spitalul îl avea s-a defectat şi nu mai poate fi reparat, iar achiziţionarea unui nou angiograf nu este momentan posibilă. O hotărâre a Consiliului Judeţean Argeş care aloca fonduri pentru această achiziţie a fost blocată, fiind atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului.
”Este vorba despre celebra Hotărâre 199 a Consiliului Judeţean, din data de 27. 06.2024, contestată de către Instituţia Prefectului într-o inteligenţă zdrobitoare, prin care blochează practic activitatea unor instituţii spitaliceşti, la care se adaugă şi DGASPC-ul, întrucât instanţa a hotărât că pe data de 14 ianuarie avem un termen de judecată. Vrem să vă aducem la cunoştinţă de consecinţele dramatice ale atacării, spun eu, cu puţin discernământ a hotărârii, în întregul ei (…) Blocajul este clar, este făcut cu rea voinţă şi credem noi că aduce atingere a ceea ce înseamnă sănătatea judeţului Argeş şi a altor judeţe care au beneficiat de-a lungul timpului de ceea ce a însemnat talentul şi pregătirea profesional incredibilă a doctorilor care lucrează în acest sistem”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă (PSD), luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Spitalului Judeţean Piteşti.
Acesta a precizat că spitalul a solicitat cumpărarea unui angiograf, contractul pentru cumpărarea acestuia este semnat, însă nu poate fi plătit atâta timp Hotărârea 199 nu poate fi pusă în aplicare.
“Din păcate, în acest moment angiograful nu funcţionează. S-a defectat sistemul hemodinamic, care este de fapt sistemul ce monitorizează în timp real activitatea cordului, curba de presiune şi alte caracteristici care ne sunt extrem de utile şi fără de care nu putem funcţiona, fără de care viaţa pacientului ar fi în pericol. Asta s-a întâmplat brusc, noi am făcut toate eforturile ca să îi înştiinţăm pe cei care ne pot ajuta, respectiv managementul şi Consiliul Judeţean şi s-a demarat acest proiect de achiziţie a noului sistem hemodinamic. Sistemul nu mai poate fi reparat. Am încercat, cei de la firma care se ocupă de service, toate variantele, însă nu se mai poate repara. Deci, trebuie schimbat. Din păcate, cel mai rău lucru este că principalii perdanţi în această ecuaţie sunt pacienţii şi cel mai greu au de suferit pacienţii cu infarct miocardic acut. Sunt 6-7 ani de când la nivelul angiografului de la Spitalul Judeţean se desfăşoară Programul de Infarct Miocardic Acut, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Adică niciun infarct miocardic nu mai era trimis la Bucureşti. Acum, pacienţii cu infarct miocardic acut sunt direcţionaţi de o săptămână către Bucureşti. Am revenit practic la situaţia de dinainte de a fi în acest program naţional. E vorba de pacienţi foarte grav, cu risc mare de mortalitate. Este foarte important ca pacienţii cu infarct miocardic acut să primească tratament, fiindcă orice minut este cu risc de deces. De o săptămână încercăm să găsim soluţii”, a declarat medicul Elvis Boţu, medic primar cardiolog Laboratorul de Angiografie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.
“Am făcut toate eforturile necesare pentru a găsi o soluţie rapidă să aducem un echipament pentru ca pacienţii să poată fi trataţi aici. În cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, acest monitor va ajunge la noi şi sperăm ca el să corespundă cu aparatura pe care o avem, astfel încât să se poată relua activitatea. Este o situaţie gravă, pentru anumite zone, cum e educaşia, cum e cultura, nu ar trebui s exite culoare politică”, afirmă, la rândul său, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Adrian Dumbravă.
Hotărârea Consiliului Judeţean Argeş atacată în contencios de către prefect prevedea alocarea de fonduri pentru investiţii către 77 de localităţi şi cinci spitale din judeţ.
Prefectul de Argeş, Dragoş Predescu, a anunţat că atacă legalitatea acestei hotărâri pentru că actul normativ nu respectă regulile privind transparenţa.
Dragoş Predescu, susţinut de PNL, reclamă că nu a existat în spaţiul public ”o dezbatere reală asupra proiectului de hotărâre”, nu au fost prezentate nici criteriile care au stat la baza alegerilor făcute când au fost împărţiţi banii către localităţi.
”Susţin un mod transparent de a face administraţie. Este vorba despre respectarea legii. E momentul ca toţi cei cu funcţii de conducere, putere de decizie să înveţe să respecte legea la virgulă. Banii judeţului sunt banii argeşenilor, nu ai unui partid sau ai altcuiva. Ei trebuie cheltuiţi transparent, iar alocarea către localităţi să se facă după nişte criterii clare, obiective. Acesta a fost motivul pentru care Instituţia Prefectului judeţului Argeş a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean Argeş privind actualizarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pentru 2024. Nu a fost respectată procedura legală privind asigurarea transparenţei decizionale. (…) Procesul bugetar trebuie să fie deschis şi transparent! Este momentul ca oamenii să ştie şi să îşi spună părerea despre cum şi pe ce sunt cheltuiţi banii publici”, se arată într-o declaraţie a prefectului dată publicităţii, luna trecută, de Prefectura Argeş.